Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МАЕ: Eлектропреносните мрежи изостават от развитието на възобновяемата енергия

Блокираните разходи за електропреносни мрежи в световен мащаб забавят внедряването на възобновяема енергия и биха могли да изложат на риск усилията за ограничаване на изменението на климата, ако нови електропроводи, с дължина хиляди километри, не бъдат създадени или обновени през идните няколко години.

Това предупреждава Международната агенция по енергията (МАЕ) в най-новия си доклад, посветен на електрическите мрежи с оглед на енергийния преход, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Заключенията на базираната в Париж международна организация сочат, че капацитетът за свързване и пренос на електроенергия изостава от бързия растеж на технологиите, свързани с чистата енергия, каквито са слънчевата и вятърна енергия, електрическите автомобили и термопомпи.

В интервю за Асошиейтед прес изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол е заявил, че има много проекти за възобновяеми източници на енергия, които чакат зелена светлина за свързване към мрежата. Те биха могли да генерират 1500 гигавата електричество, или пет пъти повече от слънчевия и вятърния капацитет, добавен в световен мащаб през миналата година, е обяснил още Бирол.

Той обрисува ситуацията с думите, че “сякаш произвеждате много ефективна, много бърза, много красива кола, но забравяте да построите пътищата за нея”.

Ако разходите за електропреносните мрежи останат на сегашните си нива, шансът за задържане на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, което е и целта, заложена от Парижкото споразумение за борба с изменението на климата от 2015 г., “ще намалее значително”, според директора на МАЕ.

В доклада се установява още, че постигането на климатичните цели, определени от правителствата по света, ще изисква добавяне или обновяване на 80 милиона километра (50 милиона мили) електропроводи – колкото вече съществуващата глобална мрежа – до 2040 г.

Още от Built.bg:  "Файненшъл Tаймс": Лидерите на ЕС обсъждат мерки срещу Орбан заради посещението му в Москва

Инвестициите в електроенергийната мрежа са в застой, но трябва да се удвоят до над 600 милиарда долара годишно към 2030 г., препоръчва МАЕ.

Обикновено отнема от 5 до 13 години, за да бъде одобрен предвид бюрократичните процедури въздушен електропровод с високо напрежение в страните с развити икономики, докато тези сроковете са значително по-кратки в Китай и Индия, според МАЕ.

В доклада се разглежда проектът “Саут линк” (South Link) за пренос на вятърна енергия от Северна към Южна Германия. Първоначално планиран през 2014 г., проектът беше отложен, след като политици се обявиха против надземната линия и вместо това тя мина под земята. Завършването на проекта се очаква през 2028 г., докато по-рано заложената дата бе 2022 г.

Други важни проекти, на които се спира МАЕ и които са били забавени, са 400-километровата връзка между Испания и Франция, минаваща през Бискайския залив, която сега се очаква да бъде изградена с тригодишно закъснение – през 2028 г., както и далекопровода “Сънзиа” (SunZia), за пренос на вятърна енергия от Ню Мексико до Аризона и Калифорния, в САЩ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам