Бюлетин

МАЕ: Eвропейските страни може да се сблъскат с проблеми при запълването на газовите си хранилища преди зимата на 2023-2024 г.

Trans-Alaska Oil Pipeline

Главният изпълнителен директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол предупреди за “възможни проблеми при презареждането на газовите хранилища в Европа преди настъпването на зимата на 2023-2024 г.”, предаде ДПА.

“По наша оценка нивата на запълняемост на газовите хранилища ще намалеят от 90 процента на около 20 на сто до февруари 2023 година”, отбелязва Бирол в интервю за италианския вестник “Република”, което е публикувано днес.

Главният изпълнителен директор на МАЕ подчертава, че големият въпрос, пред който ще се изправи Европа, ще бъде как да възстанови запасите си до нива от 80-90 процента от капацитета на газовите хранилища през 2023 г.

Според турския икономист фактът, че все още са били налични газови доставки от Русия и това, че Китай е внасял по-малко втечнен природен газ от очакваното, е помогнало на Европа да запълни запасите си през тази година.

През следващата година обаче китайската икономика може отново да засили своя растеж и в Китай да се увеличи търсенето на природен газ, което би довело до повишаването на цените на синьото гориво за европейците.

Бирол не очаква да има сериозни смущения или прекъсвания при осигуряването на природен газ в Европа през наближаващата зима, тъй като газовите хранилища са запълнени на около 90 процента от капацитета им.

Това количество би трябвало да стигне до февруари или март, ако няма значителни “нарушения на доставките”, смята Фатих Бирол. Ако това се случи, то тогава “енергийната солидарност” между европейските страни ще е от съществено значение, категоричен е главният изпълнителният директор на МАЕ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам