Бюлетин

МАЕ: Глобалната енергийна ефективност се подобрява

Renewable Energy  - geralt / Pixabay

Енергийната ефективност в глобален мащаб се е подобрила през годината в резултат на повишаването на цените и нарушенията в доставките на горива, но все още не е достатъчна, за да постигне климатичните цели, съобщи Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Организацията отдавна призовава правителствата по света да дадат приоритет на усилията за подобряване на енергийната ефективност на сградите и в транспорта, тъй като покриването на климатичните цели не може да бъде постигнато само чрез въвеждането в експлоатация на възобновяеми енергийни източници.

“Петролните кризи от 70-те години на 20 век накараха правителствата да помислят за енергийната ефективност и това доведе до съществени промени в автомобилите, електроуредите и сградите”, посочва в специално изявление шефът на МАЕ Фатих Бирол. “В хода на сегашната криза отново виждаме знаци, че енергийната ефективност става приоритет”.

Според предварителни данни на МАЕ глобалните инвестиции в енергийна ефективност, като например в термопомпи и изолация на сгради, ще се увеличат тази година с 16 на сто до 560 милиарда долара.

През годината енергията е започнала да се използва с 2 на сто по-ефикасно в сравнение с предходната година, почти двойно в сравнение с последните пет години, но все още под заложените от МАЕ 4 на сто годишно, за да бъде постигната към 2050 г. така желаната климатична неутралност.

През настоящата година в Европа ще бъдат продадени близо 3 милиона термопомпи, или двойно повече в сравнение с 2019 г., според МАЕ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам