Бюлетин

МАЕ призовава бързо да се намали потреблението на петрол

Да се намали скоростта по пътищата, да се работи дистанционно, да стане по-евтин общественият транспорт. Това са само няколко от десетте мерки, които Международната агенция по енергията (МАЕ) представи днес с цел бързо намаляване на потреблението на петрол на фона на риска от шок, предизвикан от руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Предложените мерки ще позволят да се намали потреблението на петрол с 2,7 милиона барела на ден за четири месеца, което се равнява на потреблението на всички коли в Китай, посочва МАЕ.

Агенцията, която консултира развитите страни за енергийната им политика, наскоро изрази опасения от шок при световното търсене на петрол вследствие на санкциите срещу Русия след инвазията в Украйна. Според нея руският петрол няма да може може заменен лесно в непосредствено бъдеще.

Планът от 10 точки последва друг план за намаляване на зависимостта от газа и е съсредоточен към транспортния сектор. В него се предлага да се намали разрешената скорост по автомагистралите поне с 10 км/ч, да се работи вкъщи до 3 дни седмично при възможност или да се организира в неделите ден без автомобили в градовете.

Сред другите мерки е намаляване на цените на обществения транспорт и насърчаване на ходенето пеш и карането на колело, да се използва влак вместо самолет по възможност и да се засили въвеждането на електромобилите.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам