Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МАЕ призовава бързо да се намали потреблението на петрол

Да се намали скоростта по пътищата, да се работи дистанционно, да стане по-евтин общественият транспорт. Това са само няколко от десетте мерки, които Международната агенция по енергията (МАЕ) представи днес с цел бързо намаляване на потреблението на петрол на фона на риска от шок, предизвикан от руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Предложените мерки ще позволят да се намали потреблението на петрол с 2,7 милиона барела на ден за четири месеца, което се равнява на потреблението на всички коли в Китай, посочва МАЕ.

Агенцията, която консултира развитите страни за енергийната им политика, наскоро изрази опасения от шок при световното търсене на петрол вследствие на санкциите срещу Русия след инвазията в Украйна. Според нея руският петрол няма да може може заменен лесно в непосредствено бъдеще.

Планът от 10 точки последва друг план за намаляване на зависимостта от газа и е съсредоточен към транспортния сектор. В него се предлага да се намали разрешената скорост по автомагистралите поне с 10 км/ч, да се работи вкъщи до 3 дни седмично при възможност или да се организира в неделите ден без автомобили в градовете.

Сред другите мерки е намаляване на цените на обществения транспорт и насърчаване на ходенето пеш и карането на колело, да се използва влак вместо самолет по възможност и да се засили въвеждането на електромобилите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам