Бюлетин

MAE: Световното потребление на газ е тежко засегнато от войната в Украйна

Световното потребление на газ вероятно леко ще намалее през 2022 г. заради войната в Украйна, която ще спре растежа на търсенето в близките години, се прогнозира в тримесечния доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ), цитиран от Франс прес.

“Очаква се световното потребление на природен газ леко да се свие през 2022 г. и бавно да нараства през идните три години в контекста на войната в Украйна, която води до покачване на цените и подхранва опасенията от трайни нарушения на доставките”, предупреждава МАЕ.

В резултат на новата геополитическа обстановка се очаква световното търсене на газ да нарасне общо със 140 милиарда кубични метра между 2021 и 2025 г. Това е под половината от прогнозираното по-рано и по-малко от увеличението със 170 милиарда кубични метра, отбелязано само през 2021 г., когато световната икономика се “рестартира” след парализата през 2020 г., предизвикана от пандемията от ковид, отбелязва агенцията.

Спирачката за търсенето през идните години ще се дължи основно на по-слабата икономическа активност и по-слабо преминаване от въглища и петрол към газ. Едва една пета от от този спад на растежа може да се обясни с по-добра енергийна ефективност и заместване на газа с възобновяеми енергии, подчертава докладът.

Тази констатация отразява необходимостта да се ускори преходът към чисти енергии, посочва МАЕ.

На фона на неизбежния скок на цените в резултат на световната конкуренция за доставките на втечнен природен газ, най-трайният отговор на сегашната световна енергийна криза е в увеличаване на усилията и политиките за по-ефективно използване на енергията и ускоряване на прехода към чисти енергии като биогаз, биометан и зелен водород, изтъква Кеисуке Садамори, директор по пазарите и енергийната сигурност в международната агенция.

Още от Built.bg:  Столтенберг: Досега не сме видели истинска воля от страна на Путин да преговаря за приемливо решение в Украйна

Това ще позволи да се успокои покачването на цените и ще улесни достъпа на нововъзникващите пазарни икономики до доставки, които в краткосрочен план ще допринесат за подобряване на въглеродния интензитет и качеството на въздуха, се казва в доклада.

В същото време все по-големият стремеж на Европа да елиминира руския газ и да го замени с втечнен природен газ, едновременно с ограничените възможности по света за увеличаване на износа на втечнен природен газ, засилват риска от напрежение на пазарите, заключава МАЕ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам