Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МАЕ: Свързаните с енергетиката въглеродни емисии са достигнали рекордни нива по света през 2023 г.

Снимка: AP

Свързаните с енергетиката глобални въглеродни емисии са достигнали рекордни максимуми миналата година, което частично се дължи на нарасналата употреба на изкопаеми горива в страни, в които сушите са възпрепятствали производството на хидроелектрическа енергия. Това обяви днес Международната агенция по енергията (МАЕ) в доклад, цитиран от Ройтерс.

През идните години ще е необходимо рязко съкращаване, основно на изгарянето на изкопаеми горива, ако целите за ограничаване на глобалното повишение на температурите и предотвратяване на внезапното изменение на климата, трябва да бъдат изпълнени, заявиха учените.

Глобалните емисии от сектора на енергетиката са нараснали с 410 милиона тона или 1,1 на сто през 2023 година до 37,4 милиарда тона, се посочва в анализа на МАЕ.

Глобалната експанзия в чисти технологии като вятърна енергия, слънчева енергия и електрически превозни средства е спомогнала за съкращаване на емисиите, които са били 1,3 на сто през 2022 година. Повторното отваряне на китайската икономика обаче е довело до повишение на употребата на изкопаеми горива в страните, в които сушата е възпрепятствала производството на хидроелектрическа енергия, а  възстановяването на авиационния сектор е спомогнало за цялостния растеж, се посочва в доклада.

Мерките за замяна на хидроелектрическата енергия са допринесли за около 40 на сто от повишението на емисиите или 170 милиона тона въглеродни емисии, обяви МАЕ.

“Без това влияние емисиите от глобалния сектор  на електроенергията щяха да се понижат през 2023 година”, се посочва в доклада.

Свързаните с енергетиката емисии в САЩ са намалели с 4,1 на сто, като по-голямата част от спада идва от сектора на електроенерията, отчита МАЕ.

Още от Built.bg:  България не е готова за присъединяване в еврозоната, според ЕК

В ЕС емисиите от енергия са се понижили с почти 9 на сто миналата година заради скока на генерираната от възобновяеми източници електроенергия и спада на въглищната и газова енергия.

В Китай емисиите от енергия са скочили с 5,2 на сто, като търсенето е нараснало след възстановяването на страната от локдауните заради КОВИД-19, се посочва в доклада на МАЕ.

Глобалните продажби на електрически превозни средства са една на всеки пет нови коли през 2023 година, достигайки 14 милиона, което е растеж от 35 на сто спрямо равнището през 2022 година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам