Бюлетин

МАЕ: Вносът на руски газ в ЕС през юли спада със 70 на сто

През юли вносът на руски природен газ в Европейския съюз намаля с около 70 на сто на годишна база, като средните дневни количества са под 100 милиона кубични метра. Това сочат данни на Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирани от Анадолската агенция.

През юли миналата година внасяното от Русия синьо гориво в Европа дневно бе около 300 милиона кубични метра, а експертите на МАЕ прогнозират за оставащите месеци на 2022 г. спад под равнището от 80 милиона кубични метра на ден.

Снимка: БТА

През първите седем месеца на миналата година държавите от Евросъюза са внасяли около 400 милиона кубични метра руска газ на ден, докато през същия период на настоящата година количествата вече са 240 милиона кубични метра дневно.

Значителна част от европейските санкции, наложени на Русия след началото на войната й с Украйна, включваха стъпки за намаляване на зависимостта от вноса на руски изкопаеми горива.

ЕС има за цел да прекрати вноса на петрол от Русия до края на годината, като същевременно намали вноса на природен газ с две трети. Москва осигуряваше около 45 на сто от вноса на въглища в ЕС преди началото на войната, но санкциите, влезли в сила на 10 август, напълно спряха вноса на въглища им, припомня Анадолската агенция.

Решението на руската енергийна компания “Газпром” да спре подаването към някои страни от ЕС и значително да намали количеството газ, което пренася през тръбопровода “Северен поток-1” през юни, също допринесе за намаляване на вноса на газ от Русия.

“Газпром” спря напълно газовите потоци за България, Финландия, Полша, Дания, Нидерландия и Латвия. Количествата за Германия, Италия, Франция, Чехия, Словакия и Австрия пък бяха сериозно намалени. Първата група от държави, за която доставки бяха спрени изцяло, са имали общ обем на внос на руски газ около 22,2 милиарда кубични метра.

Още от Built.bg:  Русия е готова да доставя газ за Европа по неповредената линия на "Северен поток-2"

Освен това от 27 юли “Газпром” намали доставките по “Северен поток-1” до 20 на сто от капацитета на газопровода, като така той може да пренася максимум 33 милиона кубични метра природен газ на ден.

ЕС замени повечето от доставките на руския газ през този период с внос на втечнен природен газ (ВПГ).

Вносът на суров петрол от Русия намалява, вносът на дизел расте

През миналата година ЕС е внасял около 11 милиона барела суров петрол и петролни продукти на ден, от които Русия представлява източник на почти 30 на сто, съответстващо на около 3,4 милиона барела дневно.

През настоящата година вносът на руско “черно злато” спадна до 2,2 милиона барела на ден, от които почти 800 000 барела бяха транспортирани по петролопровода “Дружба” –  една от най-големите тръбопроводни мрежи в света.

Вносът на дизелово гориво от Русия в ЕС възлиза на 500 000 барела на ден от общо количество на петролни продукти около 1,2 милиона барела.

Според доставчика на енергийни данни “Вортекса” (Vortexa), проследяващ енергийни товари в реално време, Европа е внесла около 1,9 милиона барела суров петрол по море през юли, което съответства на 150 000 барела по-малко от юни, май и април и с 800 000 барела по-малко от усреднените стойности през първите три месеца на годината.

“Същевременно Европа внася повече от 6 милиона барела на ден суров петрол от източници, които не се намират на континента (включително Русия), или с 1,25 милиона барела повече спрямо първото тримесечие на годината, изчисляват експертите на “Вортекса”.

През юли вносът на дизелово гориво от Русия обаче се повиши до необичайно високо ниво от 680 000 барела, което е с 13 на сто повече в сравнение с юни и с 22 на сто спрямо миналогодишния юли.

Още от Built.bg:  Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Според експертите е под въпрос дали европейците ще успеят да изпълнят обявената по-рано забрана за внос на дизелово гориво, като се има предвид “рекордните цени на дизела, наблюдавани през последните пет месеца, нарастващата, а не намаляваща зависимост на Европа от руския дизел, ограниченията на глобалната система за рафиниране и вероятната значителна роля на дизела като резервно гориво на газа”.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам