Бюлетин

Макрон: Постигането на споразумение за иранската ядрена програма остава възможно, но трябва да се случи възможно най-скоро

Подновяването на постигнатото през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма “все още е възможно”, но при условие, че това “се случи в най-кратък срок”, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Той направи това изявление след разговор с иранския си колега Ебрахим Раиси.

“Що се отнася до ядреното споразумение от 2015 г.”, целящо да попречи на Техеран да се снабди с атомно оръжие, в замяна на отмяна на санкциите, които задушават иранската икономика, Макрон “изрази отново убеждението си, че решение, целящо връщане към пълното му спазване е възможно, но за тази цел това трябва да се случи в най-кратък срок”, съобщи френското президентство.

“Няколко месеца след спирането на преговорите във Виена”, Макрон “изрази разочарованието си от липсата на напредък и настоя пред президента Раиси, че е необходимо да се направи ясен избор за сключване на споразумението и да се започне отново да се прилагат ядрените ангажименти”, добави същият източник. Преговорите за подновяването на споразумението между Иран и големите сили, включително САЩ, са в мъртва точка от март насам.

В края на юни Катар организира в Доха непреки преговори между Иран и САЩ, които напуснаха споразумението през 2018 г., с надеждата да помогне за подновяване на дипломатическия процес във Виена. Те обаче приключиха след двудневни усилия, без да доведат до пробив.

По време на двучасовия телефонен разговор между Макрон и Раиси, иранският президент “осъди действията и неконструктивните позиции на европейските страни” по иранския въпрос, съобщи иранското президентство.

Миналата седмица ирански представител потвърди, че страната му има техническата възможност да създаде ядрена бомба, но допълни, че Техеран не е взел решение за създаването ѝ. Иранското външно министерство също увери, че в ядрената политика на Техеран няма промени, като посочи фатва, която забранява “оръжията за масово унищожение”.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам