Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Марек Пехоцки – полският милиардер на велосипед, който иска да остане незабелязан

Снимки: www.lppsa.com

Президентът и основател на полската компания за облекло Ел Пи Пи (LPP), към която принадлежат познатите и у нас марки “Ризървд” (Reserved), “Мохито” (Mohito), “Хаус” (House), “Кроп” (Cropp) и “Синсей” (Sinsay), е един от най-тайнствените бизнесмени в Полша. Той пътува до работното си място на велосипед и избягва да присъства на публични мероприятия.

Марек Пехоцки от години е в списъка с най-богатите поляци, макар да смята това за неправилно, тъй като още през 2018 година предаде акциите си в компанията на частната фондация “Семпер Симул” (Semper Simul). Тогава той заяви, че фондацията ще бъде гарант за активите на Ел Пи Пи и ще има за цел да продължи укрепването на компанията.

Пехоцки пази старателно имиджа си, отбелязва полското издание на “Бизнес инсайдър”. Той не участва в конгреси и не дава интервюта, а ако го направи, е с изричната уговорка да не бъдат публикувани негови снимки. Благодарение на това може, както не веднъж е казвал, да влeзе в кафене, без да привлича внимание.

Оползотворена възможност

Марек Пехоцки е започнал да “строи империята си” през 90-те години на миналия век в Гданск. Възползвах се от шанса, който ми предостави пазарът, разказва той в една от редките си медийни изяви в най-новия подкаст “Ейч Ар чейнджърс” (HR Changers), серия от срещи, организирана от полската компания за човешки ресурси “Талънт плейс” (Talent Place).

През 90-те години се промени икономическата система. Полша премина от планова към пазарна икономика и хората отчаяно се нуждаеха от стоки и услуги, припомня Пехоцки. Съдбата ми помогна, но за свое оправдание ще кажа, че подобна възможност имаха още 30 милиона поляци, не всички обаче се възползваха, спомня си той за началото.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Часовник за юбилей

В интервюто Марек Пехоцки отваря и завесата пред управлението на компанията. Президентът на Ел Пи Пи признава, че служителите с най-дълъг стаж могат да разчитат на награда под формата на часовник. Имаме такава традиция, че този, който работи в компанията над 10 години, получава от мен часовник “Тисо” (Tissot) като благодарност за вложения труд за развитието на фирмата.

Връчването на наградата става по време на вечеря. За първи път подарихме такъв часовник през 2003 година, припомня той. При 25 години в компанията също даваме много елегантни часовници, които служителите сами могат да си изберат. Връчваме такива на всеки, не само на ръководните кадри, но и на госпожата, която се занимава с почистването на сградите, подчертава полският милиардер.

В компанията хората с 10-годишен стаж са 1000, а с 25-годишен – няколко десетки. Понякога се шегувам, че сме един от най-големите вносители на часовници. Всяка година раздаваме 150, посочва Пехоцки. Той подчерта, че това е негово хрумване и то се е осъществявало винаги, дори при най-тежката криза през 2009 година. Тогава Ел Пи Пи се отказва да купува всичко друго, включително и вестници, но не и часовниците.

Отворено пространство вместо традиционни офиси

Пехоцки споделя, че е привърженик на “тюркоазената организация” на работа (при която няма ясно изразено лидерство, а “коучинг” и самоуправление), даваща на персонала възможност и пространство за развитие. Една успешна компания зависи от много фактори, но основно от хората, които я създават, твърди той.

Всички работодатели трябва да се грижат за ангажираността на служителите си, за умовете им, за убедеността им, че правят нещо значимо, а не само просто да работят от 08:00 до 16:00 часа.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Дълбоко вярвам, че успехът на Ел Пи Пи се дължи на факта, че събираме хора, които вярват, че могат да променят света и да направят нещо различно. Даваме им пространство за изява и компанията се намира там, където е, не заради мен, а заради тях, отбелязва той.

Президентът на полската компания за облекло признава, че всеки ден ходи на работа и то в отвореното пространство, като често сменя отделите, за да има ясна представа от какво се нуждаят служителите му. Според него е много важно да е близо до хората, за да знае какво чувстват, какво правят, какво искат, какви са настроенията им, като изобщо не става дума за контрол.

Повишение за всеки

През 2020 година по време на пандемията управителният съвет на компанията се отказва от възнагражденията си, а мениджърите намаляват заплатите си с 20 на сто, за да може Ел Пи Пи да се справи с трудностите. През декември 2021 година компанията увеличава за първи път в историята си заплатите на всички служители с 10 на сто заради инфлацията, а на мениджърите – с 20 на сто, за да ги компенсира за предишни “жертви” в името на фирмата. Имаме добри резултати, компанията върви добре, защо да не дадем на хората? Преди половин година те ни помогнаха, коментира Пехоцки.

Успешна 2021-а, несигурна 2002-а

За Ел Пи Пи 2021-а може да се смята за успешна. През третото тримесечие на финансовата 2021/2022 година приходите на полския производител на облекло са нараснали с 60 на сто на годишна основа. Тази година обаче започва с проблеми за Ел Пи Пи заради войната в Украйна, отбелязва полският “Бизнес инсайдър”.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

След руската инвазия в Украйна на 24 февруари компанията обяви, че затваря магазините си в Украйна и премества централата си от Киев в Лвов. Ел Пи Пи има близо 140 търговски обекта на украинска територия. Няколко дни по-късно тя съобщи, че спира дейността си и в Русия.

Ръководството на компанията, взимайки предвид наложените санкции на Русия от ЕС, реши да прекрати оперативната си дейност в Русия, включително да спре разработването на марките на Ел Пи Пи в страната и доставките на стоки. Тези стъпки ще бъдат направени последователно с оглед на оперативните ограничения, информира компанията.

Ел Пи Пи има 500 магазина в Русия, а от 2012 година в Москва работи и дистрибуционен център.

Автор: Галя Горнишка/БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам