Бюлетин

Мария Габриел: Първото ми искане – освобождаване на Иван Гешев /ДОПЪЛНЕНА

Снимка: БТА

Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, ще е да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт. Това каза кандидатът за министър-председател Мария Габриел пред парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Тя представи 10 акцента, по които ще работи евентуалното правителство с първия мандат.

Сред тях са – амбиция за съставяне на правителство, авторитет на България в Европа, ангажимент към хората.

Габриел ще разчита на диалог с парламентарните групи по политики като нормализирането работата на институциите,  стабилизиране на финансите и приемане на бюджет за 2023 г., правосъдна реформа.

Мария Габриел обясни как вижда правосъдните промени – приемане на механизъм за разследване на главния прокурор, реформа в антикорупционната комисия, като тя бъде разделена на две и има разследващи функции.

Снимка: БТА 

Сред приоритетите, представени от номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер, са справяне с инфлацията и ръста на цените, ясно гарантиране на енергийната сигурност на страната, преодоляване на закъснението по оперативните програми, подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, “войната по пътищата”, справяне с миграцията и модернизация на армията.

Приоритет, който Габриел посочи, е и ускоряване участието на България в проекти, свързани с модернизацията на страната – в сферите на науката, образованието и културата, в секторите със зеления енергиен преход и дигитализация на публичния сектор.

Ключови за модернизацията на страната са инвестициите в младите хора, това означава модерно и иновативно образование, даващо повече възможности за младите, коментира Габриел.

Преодоляване на регионалните различия чрез целенасочени действия за стимулиране на умения, според нуждите на пазара на труда, също е сред приоритетите, представени от Мария Габриел.

Още от Built.bg:  Двата законопроекта за отмяна на дерогацията бяха оттеглени от вносителите

Опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика е десетият приоритет, посочен от кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам