Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Маркировка, знаци и мантинели на магистралите и първокласните пътища ще бъдат подменени тази година

Тази година ще се фокусираме върху пътната безопасност, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Пътната агенция ще прегледа маркировката, знаковото стопанство и мантинелите на всички магистрали и пътища първи клас. Освен ремонтите на определени участъци ще направим пълно премаркиране на магистралите и първокласните пътища от край до край. Ще се поставят нови знаци, отговарящи на най-високите изисквания за качество. Всички нарушени мантинели ще се подновят.

Опасните участъци с концентрация на пътни инциденти, включително местата, където се образува аквапланинг, ще се ремонтират. Това не означава, че пътищата от втори и трети клас ще бъдат изоставени – около 3000 км ще се ремонтират основно или текущо по обявената публично програма на пътната агенция за 2022 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на работна среща, на която домакин бе ръководството на Камарата на строителите в България. В срещата участваха и заместник-министър Явор Пенчев и началникът на ДНСК Лиляна Петрова.

Снимка: МРРБ

Ръководството на МРРБ обсъди с Управителния съвет на камарата проблемите в сектора – разплащането на наддоговорените дейности за текущ ремонт и поддръжка от миналата година, предстоящите обществени поръчки за т.г., индексацията на цените по договорите, проектите във ВиК сектора и др. Камарата приветства усилията на министерството да осигури разплащането по миналогодишните договори по ТРП. Вицепремиерът съобщи, че ще се разплати половината от дължимата сума на пътните фирми – около 640 млн. лв.

Комисията, която ревизира договорите за ТРП за 2021 г., ще продължи работата си, както е планирано, до началото на май. Министърът подчерта, че сега се слага ред в тези дейности, като се залага реалната сума от 1,2 млрд. лв., необходима за текущо поддържане на пътищата в страната. Освен това ДНСК е разписала ясна дефиниция кои дейности представляват текущ и кои основен ремонт.

Още от Built.bg:  Мария Бакалова на червения килим в Кан в ролята на Ивана Тръмп

Проблемът с индексацията е сериозен, а решението му е свързано с промени в Закона за обществените поръчки“, обясни Караджов. Междуведомствената работна група от министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството ще предложи методика за индексация на цените по договорите за строителство в кратък срок.

Зам.-министър Пенчев посочи два въпроса, които трябва да се изяснят – сумата, която ще трябва да се задели от бюджета за покриване на необходимата корекция в цените и дали индексацията ще се заложи само за бъдещите договори, за сключените, но незапочнали или и за тези, които вече се изпълняват. От Камарата на строителите изразиха притесненията на бранша от растящите цени на строителните продукти и заявиха нужда от индексация на договорите.

Програмата за саниране ще продължи да се изпълнява с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост, информира министърът. В него са заложени близо 1,2 млрд. лв. без ДДС за жилищните сгради и 370 млн. лв. без ДДС за обществени сгради, включително за системи за енергоспестяване.

Относно ВиК сектора министър Караджов посочи като първи проблем липсата на кадри. „За да има реформа във ВиК сектора, е необходимо да повишим престижа на професията и да имаме повече от 15 души, които завършват в момента висше образование в сферата годишно. Задължително ще работя за увеличение на заплащането в сектора, за да привлечем повече млади хора“, каза вицепремиерът.

За финансирането на сектора посочи, че държавата не може да разчита само на европейски средства. „Поради това част от средствата за пътища ще бъдат пренасочени към общините с 2 до 10 хил. жители, за да може там, където има вече готови ВиК проекти, да започне тяхното реализиране още тази година“, съобщи министърът. Сумата е около 100 млн. лв. Другите два проблема във ВиК сектора, които ще се решават, са осигуряването на чиста питейна вода и премахването на режима на водата във всички населени места.

Още от Built.bg:  АЕЦ "Козлодуй" получи най-високата оценка по скалата на Световната асоциация на ядрените оператори

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам