Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Oбществено обсъждане за енергийната ефективност на отоплителните инсталации

Министерството на енергетиката, съвместно с Министерството на регионалното развитие, предлагат за обществено обсъждане Проект на наредба за условията и реда за извършване на проверка за енергийна ефективност на отоплителните инсталации и инсталациите за комбинирано отопление. Това става ясно от проекта на наредба, който е качен днес на страницата на енергийното ведомство.

Проектът е разработен в изпълнение на Плана за действие за 2021 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз. С проекта подзаконовата нормативна уредба се привежда в съответствие със Закона за енергийната ефективност.

По този начин ще се регламентират условията и реда за извършване на проверки за енергийна ефективност на отоплителни инсталации и инсталации за комбинирано отопление и вентилация в сгради, както и на климатични инсталации и комбинирани климатични и вентилационни инсталации в сгради.

Определен е обхватът и съдържанието на проверката за енергийна ефективност на отоплителни инсталации и на инсталации за комбинирано отопление и вентилация. В съответствие с изискванията на Директива (ЕС) 2018/844 е разширен обхватът на техническите сградни инсталации, които подлежат на периодични проверки за енергийна ефективност.

В проектонаредбата е записано, че на проверка за енергийна ефективност подлежат всички отоплителни инсталации и инсталации за комбинирано отопление и вентилация в сгради с полезна номинална мощност за отопление на помещения над 70 киловата.

Очаквани резултати от прилагането на нормативния акт са периодично подобряване и поддържане на по-добри енергийни характеристики на отоплителни инсталации и инсталации за комбинирано отопление и вентилация в сгради, както и климатични инсталации и комбинирани климатични и вентилационни инсталации в сгради. Освен това се очаква да има принос в изпълнението на националната и европейската политика относно енергийната ефективност на сградите и политиките за климата.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

В същото време, министрите на околната среда на страните членки на ЕС се събират на двудневна неформална среща в северния френски град Амиен, за да обсъдят климатичния план на Европейската комисия за намаляване с 55 процента до 2030 г. на въглеродните емисии в ЕС.

Ресорните министри ще дискутират климатичните приоритети на френското ротационно председателство на ЕС – въглеродни такси по границите и борба с “вноса на обезлесяване”. Те обаче остават разделени по въпроса за пазара на електричество въпреки скока на цените на енергията.

В петък и събота също в Амиен ще се съберат министрите на енергетиката от ЕС. От Париж иска да бъде постигнат напредък по климатичния план до юни, за да се ускори механизмът за контрол на въглерода по границите, който в момента се обсъжда от страните членки и от Европейския парламент.

Целта е да се облага с такси вносът на стомана, алуминий, цимент, торове и електричество на цената на европейския въглероден пазар в зависимост от парниковите емисии, свързани с тяхното производство. За да не се нарушат принципите на Световната търговска организация (СТО), ЕК предлага частично да се отменят безплатните квоти за въглеродни емисии, давани досега на европейските промишлени предприятия, за да им се даде възможност да противодействат на конкуренцията на трети страни. Опасността от това е, че могат да се оскъпят производствените разходи в Европа, предупреждават някои страни и евродепутати.

Друг водещ проект на френското председателство на ЕС е изработването на инструмент срещу “вноса на обезлесяване”, така че да се избегне вносът в Европа на дървен материал, палмово или соево масло да допринася за унищожаването на гори.

Още от Built.bg:  Парламентът ще изслуша регионалния министър Виолета Коритарова за строителството на магистралите "Хемус" и "Черно море"

Очаква се на срещите в Амиен министрите да изразят отново неодобрение за плана за разширяване на европейския въглероден пазар, при който след производствените предприятия и енергетиката, сега и доставчиците на автомобилни горива и гориво за домашно отопление да бъдат принудени да купуват “квоти от емисии” още от 2025 година. Опасенията са, че това има опасност да се отрази на цената за потребителите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам