Бюлетин

Мецола очаква “приемливо решение” за разширяването на Шенген до края на годината

Снимка: AP

Трябва да се очаква положително решение за разширяването на Шенген с България и Румъния до края на Испанското председателство на Съвета на ЕС (до края на годината). Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в интервю за кореспондентите от Европейския нюзрум – платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции.

Очаквате и заслужавате това от 2011 г., обърна се тя към българите и румънците. Надявам се и очаквам да има “приемливо решение”, поясни Мецола.

По нейните думи миграцията е особено чувствителен въпрос и изглежда решенията трябва да се търсят с мнозинство, а не с единодушие. Тя отбеляза, че пет години след внасянето на законопроектите, свързани с миграцията, ЕС не може да намери изход. Трябва да няма блокиращо мнозинство в Съвета на ЕС, уверена съм и съм оптимист, че ще се намери решение на тези въпроси, добави тя.

Роберта Мецола, снимка: AP

Поискахме списък на вътрешните гранични проверки в ЕС и се оказа, че са повече от очaкваното. Вътрешните граници се затварят, защото политиката за охраната на външните граници не рабати добре, коментира Мецола. Според нея, ако на външните граници се правят необходимите проверки на пътуващите, няма да има нужда да се възстановяват вътрешни граници. Решенията трябва да бъдат законодателни, а не политически, настоя тя.

Мецола заяви, че очаква много трудна кампания за изборите за евродепутати през юни догодина. Тя не бе сигурна дали отново ще има водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Мецола даде висока оценка за работата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Мандатът на Фон дер Лайен не беше лесен, тя е първата жена председател на комисията и се справи много добре, обобщи Мецола.

Още от Built.bg:  Изненадващият ход на Сунак - върна Дейвид Камерън като външен министър

Тя съобщи, че отново ще се кандидатира за евродепутат и отбеляза, че първото заседание на новоизбрания парламент е насрочено за 17 юли догодина. Мецола предположи, че изборът на следващ председател на ЕК може да се отложи за следващата есен, както е било при преизбирането на Жозе Барозу за ръководител на комисията.

Според Мецола повечето днешни евродепутати ще продължат работата си и в новия мандат. Тя прогнозира, че центристите в бъдещия ЕП отново ще бъдат мнозинство.

Мецола изрази надежда до края на тази година да започнат преговорите за разширяването на ЕС. Ако Украйна и Молдова са готови, преговорите трябва да започнат, настоя председателят на ЕП.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам