Бюлетин

Медицинският факултет на Софийския университет прекратява занятията. Медиците искат оставката на Стойчо Кацаров

Причината за решението на академичния състав на Алма Матер е преобразуването на болница “Лозенец”.

 Медицинският факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” прекратява занятията си от днес, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Медиците от болница “Лозенец” и студенти от Медицинския факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски” искат оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. След като прекратиха учебния си процес те се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването по повод решението на министъра да влее дружеството на болница “Лозенец” в дружеството на Специализираната болница за активно лечение по детски болести “Проф. Иван Митев”.

Снимки: БТА

С протокол от 8 декември 2021 г. на министъра на здравеопазването, като едноличен собственик на капитала на МБАЛ “Лозенец”, е взето решение за преобразуване на МБАЛ “Лозенец” чрез вливане в СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев”. С този акт на министъра на здравеопазването МБАЛ “Лозенец” ЕАД на практика престава да съществува, заявяват от Софийския университет.

И информират, че в знак на протест срещу взетото решение всички учебни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет на Софийския университет се прекъсват до изясняване на обстоятелствата, считано от 10 декември 2021 г.

От своя страна министърът на здравеопазването заяви в парламента, че не вижда никакъв основателен аргумент на ръководството на болница “Лозенец” срещу сливането й с Детска болница.

“Имам кристални основания за това сливане, за да осигуря добри условия за лечение на болните деца. Правителството няма нужда от правителствена болница. Депутатите и министрите могат да се лекуват във всяко едно лечебно заведение и в крайна сметка тази тема, която се търкаля от 20 години, има своето решение”, коментира Стойчо Кацаров.

Още от Built.bg:  ЕК е изготвила планове за увеличаване на инвестициите в електропреносните мрежи на ЕС

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам