Бюлетин

Meтрото в Солун може да отвори през 2024 г.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че е направена последната важна стъпка за откриването на метрото в град Солун в рамките на 2024 г., предаде националната гръцка телевизия ЕРТ.

Mинистър-председателят подписа договор за функционирането и поддържането на солунското метро. Церемонията се състоя в станцията Аги́я Софи́я (Света София), кръстена на средновековната православна базилика в центъра на града в Северна Гърция.

Мицотакис отбеляза, че e завършено „едно смело решение“, „съгласувано с предходното управление на Министерството на транспорта“, да се използва „експертен опит – най-добрия в Европа“, за да се гарантира „непрекъснатата и безопасна работа“ на този „най-важен инфраструктурен проект“.

Премиерът посочи, че по негово лично решение в Солун ще бъдат изпратени сто допълнителни полицейски служители, които да подпомогнат организацията на пътното движение по време на работните дейности. Той обърна внимание, че когато те бъдат завършени и метрото започне да функционира, гражданите ще осъзнаят „огромното значение“ на проекта и призова гражданите за съдействие и разбиране по отношение на промените в трафика, докато трае изграждането.

Историята на изграждането на метро в Солун започва още през миналия век. През годините строителните дейности са възпрепятствани заради проблеми с подпочвени води или поради разкрити археологически забележителности под повърхността на града, който е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство.

Когато проектът завърши, Солун ще се превърне освен във втория по-големина град в Гърция и във втория град в страната, разполагащ с метро.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам