Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Между редовете на скандалната книга на принц Хари “Резервен”

Снимки: AP

Талибаните, но и бивши британски воннослужещи, разкритикуваха принц Хари заради коментар за извършени от него убийства в Афганистан.

Правителството на талибаните в Афганистан разкритикува британския принц Хари, след като той заяви в мемоарите си, че е убил 25 души в Афганистан, когато е служил като пилот на военен хеликоптер, и определи тези хора като “шахматни фигури, премахнати от дъската”. Критиките от страна на бивши британски военнослужещи и някогашен съветник по националната сигурност също не закъсняха, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Изключително личната книга на принц Хари “Резервен” (“Spare”) бе пусната в продажба в Испания преди световната ѝ премиера на 10 януари. В нея се разкрива дълбочината на разрива му с неговия по-голям брат Уилям, други разкрития, например че е приемал наркотици, и как е загубил девствеността си.

Лорд Дарох, бивш британски съветник по националната сигурност, заяви, че “не би посъветвал” принц Хари да разкрива такива подробности. Командосът Бен Макбийн, който губи ръка и крак, служейки в кралската пехота в Афганистан през 2008 г., и бе наречен от по-малкия син на крал Чарлз Трети “истински герой”, написа в “Туитър”: “Обичам те, принц Хари, то трябва да замълчиш.”

В една от главите в своята книга 38-годишният Хари разказва за двете си мисии в Афганистан, първо като наземен въздушен контрольор през 2007 и 2008 г. и през 2012 г., когато е бил втори пилот – стрелец на хеликоптер “Апачи”.

“Това не е статистика, която ме изпълва с гордост, но и не ме кара да се срамувам. Когато се оказвах потопен в горещината и хаоса на битката, не мислех за онези 25 души като за хора”, доверява принц Хари в мемоарите си. “Те бяха шахматни фигури, премахнати от дъската – лоши хора, елиминирани, преди да успеят да убият добри хора”, допълва той.

Още от Built.bg:  Реставрацията на изгорялата сграда на борсата в Копенхаген

Полковник Тим Колинс, известен с реч, която произнесе по време на войната в Ирак, заяви, че след издаването на книгата по-малкият син на крал Чарлз Трети, който живее в Съединените щати със съпругата си Меган Маркъл, сега се е обърнал и срещу “другото си семейство – а именно военните”, и нарече твърденията му “трагична измама за печелене на пари”. “Това не е начинът, по който се държим в армията, и не е начинът, по който мислим”, добави висшият британски военен.

Абдул Кахар Балхи, говорител на ръководеното от талибаните афганистанско министерство на външните работи, разкритикува твърденията на принц Хари. “Западната окупация на Афганистан е наистина отвратителен момент в човешката история и коментарите на (по-малкия син на британския крал) са връщане към травмата, преживяна от афганистанците в ръцете на окупационните сили, които убиваха невинни хора без да понасят никаква отговорност”, каза той.

Анас Хакани, един от талибанските лидери в Афганистан, също отправи критики към мемоарите на принца. “Г-н Хари! Тези, които убихте, не бяха шахматни фигури, те бяха хора, имаха семейства, които ги чакаха да се завърнат. Сред убийците на афганистанци не са много тези, които имат вашето благоприличие да разкрият съвестта си и да признаят извършените от тях военни престъпления.

Това, което казахте, е истина… Нашите невинни хора бяха шахматни фигури за вашите войници, военни и политически лидери”, написа Хакани в “Туитър”.

Издаването на книга от член на британското кралско семейство, което контролира строго личната информация, идва след отказа на принц Хари и съпругата му Меган от ангажиментите им като високопоставени представители на фамилията през 2020 г. и преселването им в Калифорния, САЩ, в търсене на нов живот, отбелязва Ройтерс. Както е обичайно за Бъкингамския дворец, говорители на крал Чарлз Трети и престолонаследника принц Уилям отказваха да дадат коментар по темата.

Още от Built.bg:  Честито Възкресение Христово!

Медиите на Острова обръщат голямо внимание на мемоарите на принц Хари. Много от хората, пътуващи за работа в Лондон днес, заявиха, че не се интересуват от темата и не искат да я коментират, посочва Ройтерс.

Някои от тези, които се съгласиха да говорят пред агенцията, казаха, че според тях принц Хари е отишъл твърде далеч.

“Мисля, че той е идиот”, заяви предприемачът Робин Паркър. “Баща ми е участвал във Втората световна война и веднъж като дете го попитах дали е убивал някого, а той с неохота избегна въпроса ми”, каза Паркър.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам