Бюлетин

МФ определи като неверни твърденията на Гроздан Караджов за спрените обществени поръчки

Министерството на финансите (МФ) определи като неверни твърденията на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов относно спрените обществени поръчки за текущ ремонт и поддържане на пътищата в страната.

В позиция, изпратена от пресцентъра на Министерството на финансите, се посочва, че ведомството не се е намесвало в съдържанието на документацията за възлагане на обществените поръчки, посочени от Караджов.

“Провеждането на държавната политика в областта на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и задължение на министъра на регионалното развитие и управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”. Тяхно задължение е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища”, се посочва в позицията на МФ.

Финансовото министерство, чрез Агенцията по обществени поръчки (АОП) и Агенцията за държавна финансова инспекция, осъществява единствено предварителен и при необходимост последващ контрол за законосъобразност на обществените поръчки, добавят от ведомството. АОП осъществява предварителен контрол на случаен принцип и обявените през настоящата година процедури от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) не са попаднали в обхвата на този контролен инструмент, се допълва в позицията на Министерството на финансите.

“Министър Караджов неправилно прехвърля отговорността към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) при положение, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на КЗК да е приключило и без да обжалва другите две решения на регулатора”, се посочва в отговора на МФ.

От ведомството уточняват, че срещу решенията за откриване на обявените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили жалби, по които са образувани три производства. Едното все още не е приключило, а по другите две на 16 юни са постановени отменителни решения на КЗК. От позицията на МФ става ясно, че АПИ не е обжалвала решенията на КЗК пред Върховния административен съд, а на 29 юни е прекратила всичките седем обявени процедури.

Още от Built.bg:  Шишков: Строителството на газовата връзка Гърция-България трябва да е готово до неделя, за да се пристъпи към Акт 15

“От изложеното е видно, че Министерството на финансите няма както нормативно установена, така и практическа роля в процеса на провеждане и прекратяване на визираните поръчки. МФ няма отношение към правните и обществените последици от действията и бездействията на възложителя в лицето на АПИ”, пише още в позицията на Министерството на финансите.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам