Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МИА: Скопие събра рекордните 46,4 милиона евро от пътни такси

Снимка: Dar_ivanovski

Над 46,4 милиона евро е годишният приход от плащане на пътни такси на Главното предприятие за държавни пътища /ГПДП/ през изминалата година, което е с 2,8 процента повече в сравнение с 2019 година и с 12,1 милиона повече в сравнение с 2020 година, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Над 25 процента от общите средства миналата година са осъществени чрез електронното плащане на Коридор 10. Тази година ГПДП очаква приход от над 50 милиона евро, започване на функционирането на тол пунктовете Преод и Кадрифаково на магистралата Скопие-Щип и електронна система за плащане на съществуващите пътни такси на Коридор 8.

Снимка: Dar_ivanovski

Директорът на Главното предприятие за държавни пътища /ГПДП/ Еюп Рустеми в интервю за МИА заяви, че инкасаторската служба към ГПДП през 2021 година, макар това да бе година на пандемия и ограничени възможности за безпрепятствен транспорт, е осъществила рекордни приходи и исторически успех в 35-годишното си съществуване.

Въпреки затворените гранични пунктове до втората половина на май, посочи Рустеми, инкасаторската служба успя отлично да организира и контролира работата и при това да осъществи оборот през 2021 година, който е с 36 процента по-голям в сравнение с 2020 година, а в сравнение с предишната рекордна 2019 година увеличението е с 6 процента.

Според досегашния осъществен оборот от плащания увеличаването е с над 170 милиона денара /2,8 милиона евро/ повече от 2019 година, докато по отношение на 2020 година увеличението е със 747 583 000 денара /или 12,155 милиона евро/. Тези суми на приходи се отнасят само за осъществен оборот от плащания на пътни такси.

Още от Built.bg:  Как започна предизборната кампания за предсрочните избори във Франция

През 2019 година общо бе осъществен приход от 2 681 866 666 денара /или 43,6 милиона евро/. Тази календарна година приходът е 2 853 668 980 денара /или 46,4 милиона евро/.

Тези суми на приходи се отнасят само за реализирания оборот от събиране на пътни такси, продажба и презареждане на електронни устройства, като над 25 на сто от общо таксуваните превозни средства се реализират чрез електронно плащане на Коридор 10, посочва Рустеми в интервю, което МИА ще публикува допълнително.

Снимка: BuildMk

До голяма степен, за да се осъществят тези резултати, както каза Рустеми, допринесе и съвременният Център за мониторинг, който е направен по европейските стандарти за проследяване и организиране на работата.

С оглед на постигнатите резултати в електронните плащания, нашият фокус тази година ще бъде продължаване на модернизацията на тол пунктовете. И през тази 2022 година по отношение на инкасаторската служба сме поставили високи цели, които ще станат реалност след отварянето на двата нови тол пункта Преод и Кадрифаково, и се предвижда годишният приход да бъде над 50 милиона евро, а тази година ще въведем електронна система за плащане и на Коридор 8, заяви директорът на ГПДП.

В ход е изработването на проектна документация за реконструкцията и въвеждането на електронна система за плащане на съществуващите тол пунктове на Коридор 8. След цялостно одобряване на проектната документация от отговорните органи и институции ще започне и реализацията на терена, заяви Рустеми.

Очаква се модернизацията на тол пунктовете на Коридор 8 да стартира след първото тримесечие на тази година.

Имайки предвид климатичните условия и сезона, в който строителните работи най-често са в пауза, той посочва, че завършването на изграждането и въвеждането на електронната система за плащане на тол пунктовете Преод и Кадрифаково се очаква да бъде готово към края на април тази година.

Още от Built.bg:  ВАС реши да бъде прекратена новата организация на движение по “Витоша“, “Патриарх Евтимий“ и “Проф. Фритьоф Нансен"

Увеличаването на приходите означава и увеличаване на инвестициите, увеличаване на строителството, рехабилитациите, реконструкциите, изграждането на нови пътища, доизграждането на започнатите пътища, подобряване и по-добра поддръжка на пътната инфраструктура в държавата с крайна цел сигурни и безопасни пътища за гражданите, изтъкна Рустеми.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам