Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Мицотакис: България е стратегически партньор на Гърция

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с българския си колега Николай Денков в двореца „Максим“ в Атина тази сутрин, съобщава АНА-МПА.

В приветствието си към Денков Мицотакис спомена за опустошителните пожари, които бушуват в Гърция, и му благодари за помощта, предложена от България, като изрази признателност за международната помощ, оказвана на Гърция в този труден момент.

“Това са последствията, за съжаление, истинските последствия от климатичните промени. Ние имаме още едно трудно лято пред нас, но правим най-доброто, което можем”, подчерта Мицотакис.

Снимка; FB/Government.of.Bulgaria

Говорейки за България, гръцкият премиер изрази дълбоката си признателност за подкрепата, която по думите му е “пример за отличното ниво” на двустранните отношения между Гърция и България.

“Ние смятаме България за стратегически партньор на Гърция. Имаме много въпроси, по които можем да работим заедно и съм сигурен, че ще ги обсъдим много по-подробно, започвайки от нашия европейски дневен ред и продължавайки с нашето сътрудничество в енергетиката, инфраструктурата и транспорта”, добави Мицотакис.

Той също така посочи, че България е “важен икономически партньор на Гърция, голям пазар за нашия износ и важна дестинация за гръцките преки чуждестранни инвестиции, но и страна, която чувстваме близка до нас в културно отношение”, каза гръцкият премиер, като спомена и големия брой български туристи, посещаващи Гърция всяко лято, и приветства Денков като “приятел на Гърция”.

Снимка; FB/Government.of.Bulgaria

От своя страна българският премиер се съгласи, че “има много работа за вършене, но за щастие нашата работа е базирана на много солидни основи, защото нашите отношения са наистина отлични”. Той посочи редицата въпроси от взаимен интерес между двете страни, като отбеляза, че сигурността на източния фланг на НАТО е друга важна сфера на сътрудничество.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

Коментирайки, че е дошъл в Гърция със “силен екип”, за да обсъди редица специфични проекти във всяка от гореспоменатите сфери, Денков каза, че е установил, че има много активно сътрудничество с Гърция във всички тях, което двете страни “могат да продължат с много бързо темпо”.

По време на среща, включваща делегациите от двете страни, бяха проведени дискусии относно перспективите за засилване на търговията и икономическите отношения, обмяна на гледни точки по отношение на сътрудничеството в енергетиката, транспорта и свързаността, дискусии по европейски теми като миграцията, както и участието на България като почетна страна в Международния панаир в Солун през 2023 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам