Бюлетин

Мицотакис: Гърция може да стане врата за природния газ от Близкия Изток към Европа

Поради географското си положение Гърция има възможност да се превърне във входна врата за природния газ от Близкия Изток и от Източното Средиземноморие към Европа, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на среща с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, съобщи АНА-МПА.

Мицотакис днес е на посещение в Обединените арабски емирства начело на голяма правителствена делегация.

Гръцкият министър-председател отбеляза, че в момента се правят големи инвестиции в областта на преноса на природен газ и че Атина би желала да разшири още повече стратегическото сътрудничество и участието на капитали от ОАЕ. Той каза, че Гърция активира отново собствената си програма за добив на природен газ и това също създава предпоставки за сътрудничество с ОАЕ наред с области като възобновяемите енергийни източници, офшорните вятърни паркове и др.

Мицотакис определи Ал Нахаян като стабилен и верен приятел на Гърция и го увери, че Гърция ще бъде на страната на ОАЕ, „когато те чувстват, че са застрашени техните стратегически интереси“.

От своя страна престолонаследникът на Абу Даби отбеляза, че споразумението за стратегическо сътрудничество, подписано между двете страни през 2020 г., дава резултати и стокообменът е нараснал със 76 процента.

Мохамед бин Зайед Ал Нахаян каза, че ОАЕ следят с голямо безпокойство събитията в Украйна и са готови да посредничат и да окажат помощ в хуманитарно отношение. Той подчерта, че ОАЕ са заинтересовани от стабилността на енергийния пазар и че въпреки кризите Близкият Изток и Средиземноморието имат големи перспективи за развитие на енергийното сътрудничество. Престолонаследникът заяви, че страната му има желание да развива сътрудничеството с всички без изключения.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам