Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Минималната заплата в Гърция става 663 евро: Анализ

С възможност за ново увеличение от лятото и след това, на 1 януари 2022 г. влиза в сила решението на министерството на труда и социалните въпроси за малко увеличение на минималната работна заплата (в Гърция) с 2 процента от 650 на 663 евро бруто.

Ползата е още по-голяма за заетите на минимална заплата, защото (в увеличението) се включват и надбавките за трудов стаж, за които все още предстои да се произнесе върховният административен съд, както и намалените осигурителни вноски и данъчните облекчения (освобождаването от специалната вноска “солидарност”). До издаването на решението на върховния административен съд за съдбата на надбавките за трудов стаж, което се очаква вече 2,5 години, минималната работна заплата започва от 650 евро днес (към края на миналата година – б.ред.) и става 663 евро от началото на новата година.

Разбира се, тези, които имат над 9 години трудов стаж, натрупан до 2012 г., и получават днес (миналата година – б.ред.) 845 евро месечно, със заплатата си през януари ще получат 861,9 евро.

Съответно заетите, които получават минималната работна заплата и имат право на семейна добавка (+10 процента) днес (в края на 2021 г. – б.ред.), ако са в рамките на първите три години от началото на трудовия си стаж, получават (до края на 2021 г.) 715 евро, а от новата година ще получават 729,3 евро, а ако имат от 6 до 9 години трудов стаж, на базата на минималните ставки получават 780 евро, а от началото на 2022 г. ще получават 796,6 евро.

От 1 януари минималната надница се увеличава с 2 процента и за свободните професии и се определя на 29,62 евро от 29,04 евро по-рано. Освен това увеличението на минималната заплата ще повлече със себе си и плащанията от Организацията за заетост на работната сила с най-важен елемент помощта при безработица, която ще се увеличи с 9 евро.

Още от Built.bg:  Китай помага на имотния пазар с 42 милиарда долара

Според министерството на труда в сила остава и ангажиментът на правителството за второ увеличаване на минималната надница през 2022 г. на основата на скорошните изявления на премиера Кириакос Мицотакис, както и на министрите на финансите и на труда Христос Стайкурас и Костис Хадзидакис.

Според известното досега второто увеличение на минималната работна заплата ще бъде с поне 3 процента, за да може сумарно да бъде достигнато равнището на нарастване на брутния вътрешен продукт през 2022 г., което се оценява на около 5 процента.

Разбира се, не е изключено, съобразно с хода на пандемията до лятото, увеличението да бъде и по-голямо, евентуално над 5 процента. Във всеки случай процедурата, която ще бъде следвана, е тази, която беше приложена и за (увеличението от) 2 процента, а именно доклади от социалните партньори, от (централната) банка на Гърция и т.н., заключение, което ще бъде изготвено от Центъра за планиране и икономически проучвания и специална научна група след консултации и обсъждане на посочените предложения и, накрая, предложение, което ще бъде внесено до министъра на труда, който ще вземе решение за новата минимална заплата приблизително в средата на юни или най-късно през юли.

Малка глътка въздух за заетите в частния сектор същевременно дава решението за запазване и през 2022 г. на намалението на осигурителните вноски с 3 процентни пункта за работодателите и за служителите. Намалението се разпределя на 1,79 процентни пункта за работодателя и 1,21 процентни пункта за работниците, като запазва за новата година общите вноски на равнище от 36,66 процента спрямо (обичайните) 39,66 процента.

Накрая, през юли ще има и ново малко намаление, този път с половин процентен пункт, по отношение на вноската за допълнително пенсионно осигуряване.

Още от Built.bg:  Продължава да отслабва активността на строителния сектор в еврозоната

Автор: Рула Салуру, в. “Катимерини”, Атина, 28 декември, превод: БТА, Петър Къдрев

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам