Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министерски съвет обсъжда схемата за компенсации за май

Снимка:Radi Sadek

Министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещат с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на правителството.

На срещата се обсъжда схемата за компенсации за май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката. Правителството предлага няколко вида мерки, които ще бъдат обобщени на брифинг в Министерския съвет от 11:00 часа.

Краткосрочни мерки

Сред тях са компенсации за месец май на високи цени на електроенергията – 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв., без таван. По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

Краткосрочни мерки за цените на природния газ

Правителството е подсигурило необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса май спрямо април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения

Правителството предвижда автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на електрическа енергия – законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ – изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет, посочват още от Министерския съвет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам