Бюлетин

Министерски съвет обсъжда схемата за компенсации за май

Снимка:Radi Sadek

Министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещат с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на правителството.

На срещата се обсъжда схемата за компенсации за май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката. Правителството предлага няколко вида мерки, които ще бъдат обобщени на брифинг в Министерския съвет от 11:00 часа.

Краткосрочни мерки

Сред тях са компенсации за месец май на високи цени на електроенергията – 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв., без таван. По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

Краткосрочни мерки за цените на природния газ

Правителството е подсигурило необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса май спрямо април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения

Правителството предвижда автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на електрическа енергия – законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ – изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата.

По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет, посочват още от Министерския съвет.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам