Бюлетин

Министерският съвет дава малко над 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища

Construction Road Asphalt Work  - suwichan / Pixabay

Министерският съвет реши да отпусне днес малко над 776 милиона лева за поддръжка и за строеж на пътища, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след заседанието на служебното правителство. За зимното поддържане на пътищата се дават почти 158 млн. лева.

Други 150 млн. лева са осигурени за големи и важни инфраструктурни проекти, които се строят интензивно, посочи министърът.

Осигурени са пари за вече завършеното строителство на част от магистрала  “Хемус” в участъка между Белокопитово и Буховци. Дават се средства и за участъка на пътя Видин – Ботевград, като там в рамките на три месеца ще бъде пуснат участък от 7 километра. МС отпуска пари за укрепване на свлачище на магистрала “Струма” (при тунела “Железница”) и в рамките на три месеца ще бъде пуснато движението в посока от Гърция към София. Намерени са финансови средства и за магистрала “Европа” за участъка при Калотина.

Осигурени са и 438 млн. лева за разплащане по стари възлагания на МРРБ и Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) към пътните фирми в периода 2020 – 2021 година. Тези възлагания бяха без осигурено финансиране и създадоха изключително напрежение между държавата и пътния сектор, каза Шишков.

С тези пари ще се платят само текущите ремонти.

Частта от основни ремонти, за които държавата дължи пари на фирмите, остават неизплатени, защото Народното събрание не пожела да намери начин да регламентира извършеното незаконно строителство и което на практика нанесе сериозна щета на строителния бранш, посочи министърът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам