Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министерският съвет одобри проекта за бъдещето на остров Св. Св. Кирик и Юлита

СнимкаМинистерство на културата (архив)

Министерският съвет прие проект на съвместна декларация с френското правителство във връзка с предложението за създаване на Център на изкуствата на остров Св. Св. Кирик и Юлита, гр. Созопол. Това информират от Министерството на културата в своята интернет страница.

Културното сътрудничество между България и Франция през последните години придобива нови измерения и се радва на изключителна активност и от двете страни. Една от основните области на сътрудничество двете страни е свързана с опазването и представянето на културното наследство.

В тази връзка двете страни се спряха на възможността съвместно да реализират проекта “Център на изкуствата” на остров Св. Св. Кирик и Юлита, гр. Созопол, по искане на българското правителство. В проекта е отбелязано, че правителството на Френската република заявява интереса си да окаже подкрепа на българските власти.

Проектът “Център на изкуствата” си поставя за цел да помогне за развитие на културния и творчески обмен между България и Франция и да утвърди престижа на българското културно наследство и на съвременното творчество в многобройните му аспекти.

Основната цел на приетата Декларация за намерения е двете страни да направят съвместно предпроектно проучване, което да оцени възможностите за реализацията на “Център на изкуствата” на острова, като вземат предвид проучването, направено от български експерти до този момент и предоставено на френските власти от нашето правителство.

Миналата седмица в Националния археологически институт с музей при БАН се състоя първо учредително заседание на Инициативния комитет за създаване на Световен център за култура и изкуство на остров Св. Св. Кирик и Юлита. Домакин на събитието беше министърът на културата проф. Велислав Минеков, а в неговата работа се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова и аташето по културното сътрудничество с Франция Ирина Петреску.

Още от Built.bg:  Президентът издаде укази за назначаване на служебно правителство

Островът е разположен западно от стария град на Созопол. Площта му е около 80 дка. През Античността се е свързвал посредством пясъчна коса, която е залята и размита в резултат на Нимфейската трансгресия. Той е единственият по Българското Черноморие, който е свързан с континента посредством вълнолом (изкуствен провлак), изграден през 1927 г. Според много учени на острова вероятно е било разположено първоначално градското ядро на древна Аполония Понтика.

Българо-френските отношения при проучването на острова и на древната гръцка колония имат близо 120-годишна история. Остров Св. Св. Кирик и Юлита привлича интереса на много известни общественици, включително политици и дипломати. Първите разкопки там са направени от френския консул Александър Дегран през 1904 г.

През 1912 г. Богдан Филов, след посещение отбелязва, че най-голям интерес представлява скалистото островче Св. Кирик. Васил Миков през 1924 г. описва старини, намерени при строителни дейности за издигането на училището на острова. През 1927 г. при драгажни дейности в пристанището между полуостров Скамний и о-в Св. Кирик са открити много керамични находки, а Карел Шкорпил съобщава през 1931 г. за намерени на острова архитектурни детайли. От 2009 г. на о-в Св. Св. Кирик и Юлита се провеждат редовни археологически разкопки, ръководени от доц. Кръстина Панайотова от НАИМ-БАН, които са съсредоточени около Рибарското училище.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам