Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министерството на енергетиката: “Булгаргаз” и “Боташ” продължават разговорите за предоговаряне на споразумението

Снимка: Министерство на енергетиката

“Булгаргаз” и турската “Боташ” продължават разговорите по споразумението между двете компании, за което Народното събрание възложи със свое решение на 19 април 2024 г. на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне. Темата е била част от разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и посланика на Турция у нас Мехмет Саит Уянък, става известно от съобщение на Министерството на енергетиката. Посланик Уянък изрази готовност да съдейства за продължаване на конструктивния диалог между двете страни с цел постигане на оптимални резултати, посочват от енергийното ведомство.

По време на среща в края на април тази година на Владимир Малинов с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар в Истанбул турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”. Тогава двамата министри се обединиха, че България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Те възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между тях.

По време на срещата Владимир Малинов и Мехмет Саит Уянък разговаряха още за задълбочаването на сътрудничеството между България и Турция, което според тях има огромен потенциал да съдейства за гарантиране на енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа. “Турция е един от ключовите партньори на България в областта на енергетиката. Гарантирането на енергийната сигурност за региона и диверсификацията на източниците са общи приоритети, по които ще продължим съвместната си работа”, каза служебният министър Малинов пред посланик Уянък. По думите му след спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия ще се увеличи необходимостта от енергийни доставки за региона през терминалите за втечнен газ в Турция.

Още от Built.bg:  Владимир Малинов ще изиска анализ относно приложимостта на парогенераторите от АЕЦ "Белене“ за АЕЦ "Козлодуй"

Двамата обсъдиха и ролята на сътрудничеството за развитието на електроенергийните системи на двете страни, допълват от енергийното ведомство. Те отбелязаха потенциала за пренос на зелена енергия за европейския пазар. Министър Малинов разговаря с посланик Уянък и за развитието на ядрения сектор в България, като отбеляза предприетите действия по изграждане на нови ядрени мощности. “Страната ни разполага с 50-годишен опит в експлоатацията на ядрена централа, готови сме да предоставим опит и експертиза при необходимост на турските си колеги”, допълни Малинов.

Служебният министър Малинов и посланик Уянък изразиха готовност през идните месеци да се подпише меморандум за насърчаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката между България и Турция, се посочва още в съобщението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам