Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министерството на икономиката разработва стратегия за развитието на Международния панаир в Пловдив

Снимка: БТА

Министерството на икономиката и индустрията разработва стратегия за развитието на Международен панаир – Пловдив. Това съобщи министър Богдан Богданов, който представи визията на министерството на сесия на Общинския съвет в Пловдив. Трябва да направим така, че с общи усилия Пловдивският панаир да просъществува, независимо дали е под формата на публично-държавно партньорство, изцяло държавна или изцяло частна, посочи министърът.

В момента се води дело пред Софийския градски съд за собствеността на 29 на сто от акциите на Община Варна от Панаира, които администрацията отказва да върне на държавата. Междувременно Апелативният съд в Пловдив потвърди спирането на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от Община Варна към “Пълдин туринвест” АД. За нас е важно Пловдивският панаир да работи и докато нямаме диалог между различните акционери, това няма кака да се случи, каза министърът. По думите му Министерството на икономиката през годините е било наблюдател и сега държавата трябва да влезе в ролята си, “защото развитието на такъв актив е свързано с ключови приоритети на държавата”.

Снимка: БТА

Пловдивският панаир трябва да разшири международното си присъствие чрез изграждане на международни партньорства, смята Богданов. Част от предложенията на екипа в министерството, който отговаря за стратегията, са привличане на Световния икономически форум, организиране на ежегодни конференции за технологии, изграждане на изложбен музей, онлайн събития и платформи, организиране на фестивали. По думите на министъра само през последните 15-20 години Пловдив и региона са привлекли над 3 млрд. лева инвестиции. Министър Богданов посочи, че тези компании трябва да имат своя подиум, като Панаира, на който да изграждат ключови партньорства.

Още от Built.bg:  Президентът наложи вето на бързите екооценки за някои инвестиционни проекти

Министърът предвижда при първа възможност дискусия и с Община Варна. Настояваме акциите да бъдат върнати, каквото решение има Общинският съвет, но не е изпълнил, каза още Богданов.

Министърът коментира и ситуацията с наводнените район по Южното Черноморие, като посочи, че държавата прави всички възможно и всички институции работят в пълен синхрон, за да се гарантира безопасността на хората. Наблюдават се нивата на реките и язовирите. Отпускат се допълнителни средства за помощ и освен тези 1512 лева, ще има и по 2500 лева, които ще се предоставят на най-пострадалите, допълни министърът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам