Бюлетин

Министерството на транспорта: Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Двете страни подадоха съвместен проект пред Европейската комисия (ЕК) за предпроектно проучване на втори мост Русе-Гюргево. С това на практика двете държави започват процеса по изграждане на втори комбиниран пътен и железопътен мост над Дунав при Русе.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния, с което двете държави потвърждават позицията, че проектът е приоритетен и двете правителства ще работят за неговото изпълнение.

Координатори на дейностите ще бъдат Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния. Българското министерство, заедно с асоциираните си партньори Национална компания “Железопътна инфраструктура” и Агенция “Пътна инфраструктура”, ще осъществява проучването за свързващата инфраструктура в страната. Финансовото участие на българската страна по проекта е в размер на 1,4 млн. евро – 2,73 млн. лева, като се очаква до 50% от тях да бъдат безвъзмездна помощ по Механизма за свързване на Европа.

Георги Гвоздейков, Снимка: Министерството на транспорта и съобщенията

С проучванията ще бъде направен анализ на различните трасета и точките, от които ще започва мостът съответно в Русе и Гюргево, и ще бъде подпомогнат изборът на техническо решение.

В началото на 2024 г. се очаква да стане известно дали проектът е одобрен за финансиране. Времевият график предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. и изпълнение до края на 2026 г., когато двете страни ще вземат решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Още от Built.bg:  Жп гарата в Стара Загора - изцяло обновена

За изграждане на съоръжението ще бъде анализирана и възможността за използване на механизмите на публично-частното партньорство, което би довело до значително съкращаване на сроковете за цялостна реализация на моста и би привлякло допълнително финансиране от други източници.

БТА припомня, че на вчерашното си правителствено заседание кабинетът одобри писмо за съвместен ангажимент между Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния във връзка с провеждането на предпроектно проучване за втори мост над река Дунав при Русе.

На 22 септември в Русе предстои конференция на тема „Мост на очакванията: Значението на Шенген за България и Румъния“. Форумът цели да предостави възможност за задълбочена дискусия между български и румънски политици, посланиците на двете държави, граждани и представители на бизнеса.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам