Бюлетин

Министър Асена Сербезова: Нито една от заинтересованите страни не желае сливането в детска болница

Снимка: БТА

В парламента министър Сербезова съобщи, че вече се е срещнала с представителите на болница “Лозенец”, болница “проф. д-р Иван Митев” и инвестиционното дружество по изграждането на Национална педиатрична болница.

В началото на месеца служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че докато се изгради нова Национална педиатрия, болница “Лозенец” временно ще бъде и детска, като запази многопрофилния и университетския си характер, без да се изключват грижите за възрастни пациенти.

“Нито една от тези страни не желае сливането”, беше категорична проф. Сербезова. 

Окончателното решение във връзка със започнатото преобразуване на детската болница и болница “Лозенец”, което временно е спряно, ще се вземе след изясняване на всички факти и обстоятелства. От парламентарната трибуна здравният министър уточни, че предприеманите действия от нейна страна ще протичат публично и прозрачно.

“Веднага след встъпването ми в длъжност проведох среща с всички заинтересовани страни и ръководството на болница „Лозенец“ изрази становище, че тя е ключово лечебно заведение и затова не трябва да се прибързва с решението за преобразуването ѝ. Срещата е ползотворна, защото се обединихме около това, че учебният и лечебният процес в болница „Лозенец“ трябва да продължат незабавно при гарантиране високо качество както на обучението, така и на медицинската грижа, оказвана на пациентите“, обясни министърът на здравеопазването.

Професор Сербезова съобщи, че е постъпило проектно предложение от директора на Педиатрията д-р Благомир Здравков, в което се предвижда условията в ръководената от него болница “Проф. д-р Иван Митев” да бъдат усъвършенствани и тя да бъде основата за създаване на национална детска болница. 

Това е само проект, уточни Асена Сербезова и допълни, че той ще бъде разгледан и становище ще има по-късно и уточни, че се е запознала със всички становища и че мястото, където е първоначалният проект за национална детска болница в двора на Александровска болница “има своите предимства”. Тя подчерта, че все още няма окончателно решение и по този въпрос.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам