Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министър Цеков: Заложени са 7,2 млн. лв. за проектиране на трасе за скоростен път Пловдив – Смолян – Рудозем

През 2024 г. са заложени 7,2 млн. лева средства за проектиране на трасе за скоростен път Пловдив – Смолян – Рудозем, заяви на пресконференция в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Според него проектът за скоростен път е дългосрочното решение на проблема с откъснатостта на област Смолян от другите региони на страната. В стратегическите проекти за пътната свързаност на Смолян са включени и плановете за проектиране на трета лента за 13 км трасе по пътя Пловдив – Смолян. Министър Андрей Цеков проведе работна среща в Смолян с областния управител Захари Сираков, кметове на общини в областта, народни представители.

На срещата са обсъждани приоритетни за областта проекти, които ще осигурят свързаност на планинската област. По старата идея за изграждане на 3-та лента по пътя Асеновград – Смолян вече има обявена обществена поръчка, предстои избор на изпълнител за проектиране, посочи министър Цеков. Той допълни, че този проект не представлява устойчиво и дългосрочно решение, а стратегическата визия за осигуряване на свързаност е именно планираното изграждане на скоростния път Пловдив – Смолян – Рудозем.

Заложените средства за проектиране са за идейни проекти, избор на няколко варианти на трасе с геоложки проучвания за 4-лентов скоростен път. Съобразявайки се със законодателните изисквания и процедури около подобна разработка, от МРРБ прогнозират, че началото на строителството на скоростен път може да бъде след около 4-5 г.

На срещата в Областната администрация е обсъдена и необходимостта да стартират дейности по изграждането на модерна пътна мрежа в посока от запад на изток, която да свърже Смолян със съседни области в това направление. Дискутирани са и предстоящи през 2024 г. проекти за ново строителство и основни ремонти. Обходният път на Чепеларе е най-значим сред проектите за ново строителство, подчерта министърът на регионалното развитие. Той допълни, че през тази година ще се възложи обществена поръчка за инженеринг – проектиране и строителство, на стойност над 40 млн. лв. Надявам се, че през следващата година ще бъде изготвен проектът, ще получим разрешение за строеж и ще започне работа по него, каза министър Цеков. През 2024 г. предстои да бъде завършен обходният път на Рудозем, за който има избран изпълнител. Предстоящо е сключване на договор за ремонт на пътя Рудозем – Смолян.

Още от Built.bg:  Фон дер Лайен: Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам