Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министър Караджов пое ангажимент за ремонта на пътния участък в района на прохода “Витиня”

Снимка: Bggoldie~commonswiki

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пое ангажимент за ремонта на пътния участък в района на прохода “Витиня”. 

Чакам утре решението на Народното събрание, почти сто процента съм убеден, че то ще е положително, за да решим проблема на всички пътуващи, но и на тези хора. Първото задание, което ще направи Агенция “Пътна инфраструктура”, ще е за сериозен ремонт на този участък. Това каза министър Гроздан Караджов, който се срещна днес с протестиращите срещу лошото състояние на пътя превозвачи.

За мен това е повече от десетилетие бездействие, не мога да си обясня поради каква причина пътища, които се използват от тежкия трафик, са в това състояние – абсолютно непроходими и непригодни за това, каза Караджов.

По-рано днес в парламента той съобщи, че пътят на прохода е блокиран от над 6-метрова опашка от автомобили, защото не се ремонтира заради невъзможността да има възлагане на тази дейност.

През октомври и ноември 2021 г. договорите за текущ ремонт и поддръжка (ТРП) на републиканските пътища бяха предсрочно прекратени. Те е трябвало да изтекат през 2024 г., но със споразумения с пътните фирми сроковете за прекратяването им са определени за април т.г. (за четири от контрактите), а за останалите – юни т.г. Като възможен изход министърът очерта Народното събрание да даде възможност на АПИ да продължи да възлага по настоящите действащи договори за ТРП до избора на нов изпълнител.

Проектът на решение на НС за констатирана опасност от настъпване на невъзможност за АПИ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, който бе приет от ресорната парламентарна комисия, предвижда пътната агенция да изплати 50 на сто от задълженията към пътностроителните фирми по дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа и 100 процента от сумите за изпълнени дейности по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи и пътни знаци, както и за полагане на хоризонтална маркировка.

Още от Built.bg:  Природният газ поскъпва с над 8 процента от юни

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам