Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министър Караджов ще се срещне днес с представители на “Автомагистрали – Черно море”

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов ще се срещне от 14:00 ч. днес в министерството с представители на “Автомагистрали – Черно море” ЕАД, Шумен. Това потвърдиха за БТА от Министерството. Поводът за срещата са неразплатени от държавата средства за ремонта на автомагистрала “Тракия” от държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД, пряко  подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство.

Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя – “Автомагистрали” ЕАД, чрез Агенция “Пътна инфраструктура”, към дружеството е  27 644 902 лв. с ДДС. Работещите настояват за незабавно разплащане на цялата дължима сума. В средата на март от “Автомагистрали – Черно море” съобщиха, че се предвиждат съкращения на около 70 процента от персонала в дружеството.

На 28 март министър Караджов съобщи пред журналисти във връзка с неразплатените задължения на държавата към пътностроителните фирми, че на 29 март предстои среща с юристите по този въпрос, които да уточнят механизма на разплащане. По силата на договорите за прекратяване на текущия ремонт и поддържката на пътищата, които са сключени през октомври и ноември миналата година, срокът на плащанията по тях е 30 юни, напомни тогава министърът и допълни, че заради напрежението в сектора е решено да се облекчи ситуацията. Има ясна воля да бъдат изплатени поне 50 процента от средства на фирмите, заяви министърът. Очакванията са това да стане най-скоро.

В парламента в началото на месеца министърът посочи, че близо 640 млн. лв. ще бъдат разплатени към пътните фирми по наддоговорените дейности за 2021 г. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. “В резултат на работата на междуведомствена комисията, която работи по темата, досега, очаквам тя да излезе с решение, с което 129 млн. лв., свързани с дейности по маркировка, знаци, мантинели да бъдат изплатени. Предвид това, че проверката на сертификатите ще отнеме повече време, а на фирмите ще им е тежко да посрещат този голям дълг и в същото време да продължат да поддържат пътищата, имаме съгласие да се разплати 50 на сто от оставащата наддоговорена сума. Това е около 509 млн. лв. допълнително над тези 129 млн. лв.”, съобщи още Гроздан Караджов в парламента. Необходимата сума ще бъде осигурена с постановление на Министерския съвет.

Още от Built.bg:  ВАС реши да бъде прекратена новата организация на движение по “Витоша“, “Патриарх Евтимий“ и “Проф. Фритьоф Нансен"

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам