Бюлетин

Министър Караджов: Средства за свлачището „Трифон Зарезан“ край Варна ще бъдат осигурени от държавния бюджет

Средства за свлачището, известно във Варна като „Трифон Зарезан“, заради което панорамният път към „Златни пясъци“ стои затворен от години, ще бъдат осигурени от държавния бюджет, каза вчера при посещението си в крайморския град министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. По думите му първо обаче е нужно да има технологично инженерно решение. Според министъра в момента няма проект, а само някакви идейни виждания за изграждане на естакада в района. „Аз проект не съм виждал“, каза Караджов. Той допълни, че първо ще бъде уточнено концептуалното решение на проблема и след това ще бъде извършено остойностяване.

Гроздан Караджов, снимка: БТА

На въпрос за ремонт на Аспаруховия мост министърът каза, че състоянието на съоръжението е добро и няма нарушени конструктивни елементи. Ремонтът на асфалтовото покритие и фугите е разделен на 12 участъка, от които няколко са готови, допълни Караджов. По думите му следващите етапи ще бъдат извършени през настоящата и следващата година.

За дострояването на автомагистрала „Хемус“ министърът коментира, че средства от тази сметка са взети, когато е трябвало да бъдат компенсирани небитовите потребители заради драстичния скок на тока. Няма проблеми средства да бъдат осигурени при актуализацията на бюджета или дори от сегашния бюджет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обясни Караджов. Според него не парите са проблемът, а самите инхаус договори, които трябва да бъдат оправени или прекратени. Той уточни, че се разглеждат различни варианти, но рисковете при всеки от тях все още не са уточнени. По думите му се търси път, при който така да бъдат трансформирани договорите, че да станат активни споразуменията за строителство, където гаранцията се носи от изпълнителя. „Сега гаранцията се носи от държавата, ние плащаме, друг изпълнява, но не той носи гаранцията“, обясни Караджов и допълни, че тази практика не бива да продължава.

Още от Built.bg:  Премиерът Николай Денков след доклада за "Лукойл": Това не е в правомощията на правителството да се справи с него.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам