Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министър Николов: България подкрепя силно разширяването на доставките през Южния газов коридор към Югоизточна Европа и Западните Балкани

Природният газ ще играе значителна роля в процеса на декарбонизация в Югоизточна Европа и ще допринесе пряко за бързия енергиен преход. Това каза българският министър на енергетиката Александър Николов пред участниците в осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор днес в Баку, Азербайджан, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

В изказването си министър Николов акцентира върху ролята на Южния газов коридор за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за европейските страни. Със стартирането на доставки от Азербайджан за Европейския съюз чрез новата преносна инфраструктура последната година отбеляза нов етап в развитието на проекта и доказа неговата решаваща роля за повишаване на енергийната сигурност в европейските страни, отбеляза министър Николов.

Снимка: БТА

Той обърна внимание върху критичната роля на природния газ в контекста на високата волатилност на енергийните цени през последните месеци. Стабилните доставки от нашия стратегически партньор Азербайджан са ключов фактор за смекчаване на негативните ефекти върху икономиката, породени от високите енергийни цени, подчерта министър Николов. По неговите думи в този контекст България има интерес да получава допълнителни количества от Азербайджан.

Баку, Азербайджан

Българската страна подкрепя силно разширяването на доставките през Южния газов коридор към Югоизточна Европа и Западните Балкани. По-нататъшната интеграция на енергийните пазари в региона ще ни позволи да изработим правилните отговори на предизвикателствата, свързани с енергийните цени, подчерта още министър Николов. Той припомни, че през 2021 г. България получи първите количества азербайджански природен газ. Така страната ни изпълнява стратегическия си приоритет за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на синьо гориво.

Министър Николов акцентира и върху ролята на интерконектора Гърция-България за подобряване на енергийната сигурност чрез осигуряване на достъп до Южния газов коридор и терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция, където нашата страна има 20-процентово дялово участие. България ще продължи да работи активно по всички газови проекти, които осигуряват диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, заключи енергийният министър.

Още от Built.bg:  Инфлацията в България спада, но продължава да спъва страната за еврозоната

Осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор бе открита от президента на Азербайджан Илхам Алиев и комисаря по енергетика на ЕК г-жа Кадри Симсон. В срещата участваха енергийните министри на страните от Южния газов коридор – Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, България, Албания и Италия, както и представители на други държави от Югоизточна Европа, Унгария, Молдова, Украйна, САЩ и Великобритания

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам