Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министър Николов заговори за “война” срещу Министерството на енергетиката

снимка: БТА

Продажбите на борсовия пазар и на този, който е държавно контролиран не е нещо изненадващо. Явно за някои хора това е изненадващо” – така министърът на енергетиката Александър Николов отговори на пресконференция в неделя сутрин на обвиненията, които вчера бяха отправени от представители на “БСП за България” и ГЕРБ.

В събота, по bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров /”БСП за България”/ заяви, че от началото на януари и министърът на енергетиката, и министър-председателят са си позволили да обвиняват ръководството на “Булгаргаз”, че продава природен газ за Румъния на много по-ниски цени.

Вчерашният ден новото ръководство на “Бургаргаз” е продало за Румъния през българската борса 60 хиляди мегаватчаса природен газ, заяви Овчаров.

Предлагано е на стекове, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди, тоест абсолютно подготвена продажба за определени фирми, каза той. Това, за което критикуваха някого, сега го правят в пъти по-големи мащаби, коментира Овчаров.

Реакцията на лидера на ГЕРБ не закъсня. Пред симпатизанти и медии в Кирково лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече сделката “подготвена продажба” за определени фирми: “Въпросното количество е равно на половината за ден консумация на цяла България“, коментира Борисов.

Тази сутрин Николов заяви, че срещу енергийната политика на правителството “се води нещо като война“:

Тези които твърдят, че се изнасят публични данни, които са доказуеми, са бивши вицепремиери от правителството на Станишев, като един от тях е пряко отговорен за промяна на договора с Газпром от 2006, добави Николов. От целия обем на реализираните сделки – това да се спекулира, че количествата идват от „Чирен” е смешно. От хранилищата, количествата, които са реализирани, са 2,8% от дневната консумация на България”, заяви той.

Още от Built.bg:  Кметът на София: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

Снощи реагира и новото ръководство на “Булгаргаз”. Според позицията на дружеството, поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са били реализирани на газов хъб “Балкан.

Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия СД на „Булгаргаз“ ЕАД. При направения анализ се установи, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която „Булгаргаз“ ЕАД би получило в случай на положителен дисбаланс към „Булгартрансгаз“ ЕАД, поради неосвобождаване на излишните количества”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам