Бюлетин

Министър Шишков обеща да бъде разплатено всичко, което е извършено по пътя Ботевград – Видин

Министърът на регионалното развитие и благоустройство арх. Иван Шишков заяви в интервю за БНР, че ще бъде платено и дължимото за извършеното строителство по големите инфраструктурни обекти – лот 1, 2 и 3 на АМ “Хемус” и за пътя Видин-Ботевград. Средствата ще са от преструктуриране на бюджета на АПИ от предвидените суми за основни ремонти.

Това ще е глътка въздух за фирмите и ще е спасение като срокове, за да могат да продължат да работят и да не се загуби това, което е изпълнено до този момент.

За лотовете, където е установено, че има незаконно строителство, предложението ще е да се направят промени в закона, така че незаконните строежи, извършени от държавата и със съгласието на държавата през 2020 година, да бъдат обявени за търпими и частично да бъдат узаконени, за да може да продължи строителството по тях. Като пример регионалният министър посочи лот 4 и 5 на АМ “Хемус” и някои основни ремонти на пътища, извършвани по договори за текущ ремонт.

Иван Шишков, снимка: БТА

До края на седмицата ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и промени в Закона за устройство на територията, като целта е да е готов за внасяне в следващото Народно събрание.

На фона на грандиозни скандали за недостигащи пари за пътища, белязали разпада на четворната коалиция, служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков се притесни, че ведомството му няма да може да си изразходва бюджета до края на годината. За 2022 г. МРРБ е с рекорден бюджет за пътища – 2,5 млрд. лв., като в тази сума не са включени заварените стари плащания, които увиснаха на хазната по незаконно наддоговорени дейности за пътно поддържане.

Още от Built.bg:  По следите на липсващите сантиметри асфалт

Според Шишков обаче за някои от тези дейности няма готови проекти и няма как да се извършат. В интервюто си за БНР министърът даде за пример заложените основни ремонти на пътища, за които в бюджета бяха заделени 1 млрд. лв. За тях нямало проекти и затова в бюджета на АПИ ще се прави поредно преструктуриране. От думите на Шишков се разбра, че целта му ще бъде да се пренасочат пари към участъците от 1 до 3 на магистрала „Хемус“.

В интервюто, министър Шишков съобщи още, че до месец ще бъде направено цялостно планиране на строителството на магистрали в България.

“Държавата не може да строи на парче магистрали, не може да не е ясно и да няма никаква концепция – нито като проекти, нито като време, в което трябва да се направят. Образно казано една община си има Общ устройствен план, а пътищата си нямат план”, обясни министър Шишков. Неговата идея е да започне да се прави такава концепция, въпреки че тя няма да е изпълнима в рамките на един политически мандат от 4 години, но ще даде посоката за работа и визията занапред.

Архитект Шишков съобщи още, че няма да има таван от 15 на сто за индексацията по строителните договори, защото този праг отдавна е надвишен. Проблемът не е свързан само с работата на МРРБ, а и с договори между общини и строителни фирми, както и за проектите с европейски средства, уточни регионалният министър. До края на седмицата Методиката за индексиране се очаква да бъде публикувана за обществено обсъждане. Така ще има яснота за механизма на индексиране и ще могат да бъдат дофинансирани вече започнати строителни дейности.

Още от Built.bg:  Шишков очаква първата половина от лот 1 на магистрала "Европа" да бъде пусната за Великден

Министър Шишков коментира и напредъка по довършването на интерконектора с Гърция, като заяви, че неговото желание е темпът да е по-ускорен. Проверките на място продължават ежедневно. От днес ще започне поставянето на защитен гипсокартон, както е по проект, свързани са и двата пожарни хидранта, а до края на седмицата се очаква водопроводът да бъде въведен в експлоатация, завършен е и каналът към основната сграда, предстои вертикалната планировка около сградата. “Аз лично съм поставил срок до средата на септември и се надявам дотогава всичко да е готово за внасяне на документите в приемателната комисия”, каза регионалният министър.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам