Бюлетин

Министър Шишков събра представители на строителния бранш по въпросите на индексация на договорите за строителство

Възможностите за финансиране със средства от европейските програми на индексираните договори в строителството и Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка при инфлация обсъди вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков с представители на браншови организации в строителството, сред които, Браншова камара „Пътища“ и други.

В срещата, която се проведе в МРРБ, участваха още министърът на околната среда и водите инж. Росица Карамфилова, заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева и Захари Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов, ръководители и представители на управляващи органи по европейски програми.

Снимка: МРРБ

Двамата министри с екипите си разясниха възможностите за финансиране на индексацията на договори по европейските програми.

Има обекти, които или няма да се завършат или не са започнати, т.е. има ресурс в евро програмите, който може да бъде използван за индексация на дейностите по вече започнатите проекти.

Това обясни министър Шишков и подчерта, че в противен случай неизползваните средства по тези програми ще бъдат изгубени от страната ни след приключване на програмния период.

Архитект Шишков призова представителите на строителния бранш да проявят активност и да започнат работа по анализ и изчисляване на индексацията на извършените дейности по започнатите строителни обекти, за да получат възможно най-бързо пари от европейските програми.

„Смисълът на днешната среща е да се отпуши процесът и да започнат преизчисленията по договорите. Колкото по-бързо се стартира, толкова по-бързо ще се получат средства по тях“, заяви министърът и беше категоричен, че за намирането на справедливо решение администрацията и браншът трябва да работят заедно.

Още от Built.bg:  Украйна отвоюва ключови територии в рамките на военната си контраофанзива

„Направихме една стъпка – чрез приемането на методиката за индексация, сега трябва да направим така, че тя да работи и парите да стигнат до вас“, обърна се арх. Шишков към представителите на строителния бранш.

Те от своя страна подкрепиха инициативата с думите, че „след месеци най-после има някаква конкретика за решаване на въпросите им.“

Участниците в срещата се договориха да продължат дискусията по темата следващата седмица.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам