Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министър Шишков събра представители на строителния бранш по въпросите на индексация на договорите за строителство

Възможностите за финансиране със средства от европейските програми на индексираните договори в строителството и Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка при инфлация обсъди вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков с представители на браншови организации в строителството, сред които, Браншова камара „Пътища“ и други.

В срещата, която се проведе в МРРБ, участваха още министърът на околната среда и водите инж. Росица Карамфилова, заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева и Захари Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов, ръководители и представители на управляващи органи по европейски програми.

Снимка: МРРБ

Двамата министри с екипите си разясниха възможностите за финансиране на индексацията на договори по европейските програми.

Има обекти, които или няма да се завършат или не са започнати, т.е. има ресурс в евро програмите, който може да бъде използван за индексация на дейностите по вече започнатите проекти.

Това обясни министър Шишков и подчерта, че в противен случай неизползваните средства по тези програми ще бъдат изгубени от страната ни след приключване на програмния период.

Архитект Шишков призова представителите на строителния бранш да проявят активност и да започнат работа по анализ и изчисляване на индексацията на извършените дейности по започнатите строителни обекти, за да получат възможно най-бързо пари от европейските програми.

„Смисълът на днешната среща е да се отпуши процесът и да започнат преизчисленията по договорите. Колкото по-бързо се стартира, толкова по-бързо ще се получат средства по тях“, заяви министърът и беше категоричен, че за намирането на справедливо решение администрацията и браншът трябва да работят заедно.

Още от Built.bg:  Столтенберг в София: Да се преосмислят рестрикциите за използване на западно оръжие за военни цели в Русия

„Направихме една стъпка – чрез приемането на методиката за индексация, сега трябва да направим така, че тя да работи и парите да стигнат до вас“, обърна се арх. Шишков към представителите на строителния бранш.

Те от своя страна подкрепиха инициативата с думите, че „след месеци най-после има някаква конкретика за решаване на въпросите им.“

Участниците в срещата се договориха да продължат дискусията по темата следващата седмица.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам