Бюлетин

Министър Шишков увери, че ще направи всичко възможно да бъде решен проблемът с безводието в Омуртаг

Извикал съм във вторник всички заинтересовани страни по случая с безводието в Омургат, за да се запозная в детайли с проблема. ВиК мрежата е стара, но и водоизточниците не достигат. Ще направя всичко възможно да бъде подобрено състоянието там и впоследствие да бъде взето глобално решение. Това заяви в предаването „Неделя 150“ служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков по повод безводието в Омуртаг.

Жителите на общината вчера блокираха главния път София – Варна и днес също ще протестират. Те имат вода два пъти седмично за по един час. Министърът каза, че проблемът в Омуртаг е изключително голям, има създаден ВиК холдинг, има дадени пари във времето назад, но когато няма обща политика и замисъл как да бъде решен един проблем, той се замита и се изостря. Шишков каза, че последните 10-12 години в МРРБ представляват „политика без политики и говорене без проекти“. Това, което се случва във ВиК сектора и в пътищата, е едно и също.

На въпрос за интерконектора България-Гърция, който решава въпроса с количествата азерски газ и подобрява българския енергиен микс, посочи, че в експлоатация е въведена първата част от строежа, благодарение на което получаваме и пълните количества газ. Строежът обаче не е изпълнен напълно. Това не създава проблеми за експлоатацията на газа. Съоръжението не е под риск в момента, увери служебният министър. Той каза още, че докогато е на работа служебният кабинет, “всички колеги ще работим, за да изчистим проблемите, които дълги години са били занемарени”.

По отношение на АМ „Европа“, Шишков каза, че входът от Западна Европа към България не е европейски. Бавим се изключително много със строителството. 150 метра между пункта ГКПП „Кулата“ и началото на магистралата не са в проекта и трасето щеше да остане с по една лента в движение, каза министърът. Той очаква другата седмица да бъде внесен проект, за да бъде коригиран проектът в тази посока и да има две ленти в двете посоки. Ние ще загубим финансиране заради това, че се забавихме с одобрението на ПУП на участъка от Сливница до София, допълни министърът.

За автомагистрала „Хемус“ също нямаше цялостен проект и концепция, посочи Шишков и съобщи, че внася законопроект, с който да се регламентира строителството на 4-ти и 5-ти лот от магистралата. За 7-ми лот има проблеми с проектирането. В момента сме на финала да вземем решение как да бъде изменен проектът, за да продължи строителството на „Хемус“. Лот 9 също има проблеми, които сме на финала да решим. Можем да оставим цялостен проект за АМ Хемус и решение как магистралата да бъде построена, каза Шишков.

Снимка: БТА

По думите му над 1000 км магистрали в страната трябва да се допостроят. Трябва обаче да се прецени кои да бъдат построени от държавата и за кои да се търси концесия. Европа ни дава все по-малко пари за магистрали и трябва да се търсят други начини на финансиране, допълни регионалният министър.

Попитан за готовността на фирмите за зимното почистване Шишков каза, че договорите с тях са сключени, няма безсмислени обжалвания, авансите в момента се раздават. „Очаквам фирмите да си изпълнят договорите. Което е трябвало да направи държавата, сме го свършили. Парите са осигурени“, коментира Шишков.

За националната програма за саниране той каза, че очаква в началото на по-другата седмица тя да стартира. На сайта на МРРБ има разбивка за максимално допустимите средства, които може да получи всяка община. Който бъде по-активен, ще спечели, каза министърът и призова общините да участват. Финансирането сега е поето на 100 процента от програмата, а от май догодина етажната собственост ще съфинансира с 20 процента. Сега общият ресурс по програмата е до 1,4 млрд.лв.

За Националната детска болница министърът каза, че в средата на терена има частен имот, който ще бъде изместен, така че да не се възпрепятства строителството, което се очаква да започне през есента на 2023 година. Шишков съобщи, че другата седмица ще издаде заповед за допускане на Подробен устройствен план, който в рамките на два месеца трябва да бъде приключен. Министърът припомни, че Столичната община дари озеленен терен, който ще се превърне в готов парк на болницата.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам