Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министрите на енергетиката на България и Сърбия обсъдиха сътрудничеството в доставките на природен газ

Министърът на енергетиката на България Росен Христов и министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович разговаряха за хода на работата по изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България и възможностите за подобряване на регионалното сътрудничество в областта на доставките на природен газ, предаде Танюг.

Христов, който участва в двудневния международен Белградски енергиен форум 2023,  заяви, че планът за строителството на интерконектора се спазва изцяло на територията на България и покани Джедович заедно да посетят строителните дейности от двете страни на границата.

Росен Христов, снимка: БТА

Той посочи, че е много важно да има непрекъснат контрол и да се оказва постоянна подкрепа, за да се гарантира, че изграждането на междусистемната газова връзка върви по план.

„Съвместната работна група си върши работата отлично, за което свидетелства и напредъкът в строителните дейности. Напълно сме ангажирани с разширяването на сътрудничеството между България и Сърбия в енергийния сектор, разчитайки на общи интереси“, каза Христов.

Той добави, че някои от областите, в които може да се мисли за подобряване на сътрудничеството, са свързани с разширяването на капацитета на интерконектора и доставките на въглища.

Дубравка Джедович заяви, че на територията на Сърбия досега са изпълнени 43 процента от дейностите по изграждането на междусистемната връзка Ниш-Димитровград, което според нея изпреварва планираната динамика, се казва в съобщението на сръбското енергийно министерство.

Част от трасето на междусистемната газова връзка със Сърбия при Костинброд, снимка: БТА

По думите й 93 на сто от договорените тръби са доставени, а 80 на сто вече са разпределени по трасето на бъдещия газопровод.

„Този ​​интерконектор е един от приоритетните проекти за Република Сърбия, тъй като освен допълнителни източници на доставки, той дава и възможност за укрепване на нашата позиция като транзитна страна за доставка на газ за страните от региона и Централна Европа. Очакваме завършването на работата през есента, поради което официално започнахме разговори с Азербайджан във връзка с доставката на газ от Каспийския регион”, каза Джедович.

Още от Built.bg:  Какви са шансовете София да бъде домакин на Младежките зимни олимпийски игри

Междусистемната газова връзка „България-Сърбия“ (IBS) ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които около 62 км на българска територия. Газопроводът ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам