Бюлетин

Министрите на енергетиката на ЕС договориха таван за цените на газа на едро

Министрите на енергетиката на страните от ЕС договориха пределен лимит за цените на газа на едро при определени условия, заяви говорител на Съвета на ЕС, цитиран от ДПА.

Постигнатият компромис предвижда цената на газа на едро за някои фючърси, търгувания на нидерландския хъб TTF, да не надвишава 180 евро за мегаватчас при определени условия, уточниха дипломати пред ДПА.

Споразумението слага край на месеци спорове как да се подходи към поскъпването на енергията в ЕС.

След като цените на едро отбелязаха максимум през август, няколко европейски страни призоваха за амбициозни мерки, а други, включително Германия останаха скептични дали намеса на газовия пазар е добра идея.

Робърт Хабек и министърът на енергетиката на Франция, снимка: AP

Германия в крайна сметка подкрепи сделката, която се очаква да включва няколко предпазни клаузи, чрез които да се гарантира сигурност на доставките и стабилност на финансовите пазари.

Берлин рискуваше да загуби гласуването, след като лидерите на ЕС призоваха спорът да бъде решен до днес.

Компромисът се основава на предложение на ЕК, което първоначално бе посрещнато критично от много страни членки, тъй като предложените условия се възприемаха като твърде строги.

Постигнатото споразумение предлага по-нисък ценови праг за задействане на механизма, който да влезе в сила от 15 февруари.

Договорите за месец напред на хъба TTF в Нидерландия днес се търгуваха за 110 евро.

След като бъде активиран, одобреният от европейските енергийни министри таван ще има пряко въздействие само върху компаниите, търгуващи с газ на хъба. Цените на електроенергията, плащани от крайните потребители, могат да бъдат засегнати непряко от тавана.

Снимка: AP

Постигнатото споразумение ще сложи край на манипулирането на пазара от Русия и “Газпром”, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.

“На последните срещи в Брюксел мажоритарната ни коалиция успя да сломи съпротивата – главно от страна на Германия”, написа в “Туитър” Моравецки.

“Това означава край на манипулирането на пазара от Русия и нейната компания “Гапзром”, добави полският премиер.

Чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела също заяви възторжено “Свършихме си работата, имаме споразумение, което ще предпази гражданите и бизнеса от прекомерни скокове в цената на газа”.

“Ограничението ще се задейства, ако преходния месец цената на хъба TTF надвиши 180 евро за мегаватчас три последователни дни”, каза той, уточнявайки, че разликата между котировките на TTF и референтна цена за втечнения природен газ трябва да е 35 евро за мегватчас или по-висока за три дни.

“Това не е фиксиран, а динамичен таван”, подчерта Сикела.

“ЕК е готова да спре договореното ограничение върху цената на газа, ако анализът на регулаторните органи покаже, че рисковете от мярката надвишават ползите”, Това заяви еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам