Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министърът на енергетиката: Няма да има съществено поскъпване на електрическата енергия за битовите потребители

Снимка: btvnovinite.bg

Съществено поскъпване в цената на електрическата енергия за битовите потребители няма да има, заяви в ефира на бТВ служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. 

„Искам да успокоя българското население, че съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има. Имахме среща заедно с премиера Главчев и с министъра и вицепремиер на финансите по отношение на това да осигурим финансов ресурс от държавния бюджет за покриване на натрупания дефицит във фонд „Сигурност“ на електроенергийната система. Имам уверението, че на база мой доклад, който ще внеса в Министерски съвет, този дефицит ще бъде покрит. Това ще доведе до снижаване на увеличението на цената и минимизиране на този ефект“.

Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в предаването „120 минути“

„През изминалата седмица имахме среща с премиера Димитър Главчев и с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова по отношение на това да осигурим финансов ресурс от държавния бюджет за покриването на натрупания дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Имам уверението, че на база мой доклад, който ще внеса в Министерския съвет, този дефицит ще бъде покрит. На първо място това ще доведе до снижаване на увеличението на цената и минимизиране на този ефект“, посочи министър Малинов.

Той припомни, че определянето на цената на електрическата енергия на регулирания пазар за битовите потребители е функция единствено на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). „Като правителство, имайки предвид, че голяма част от производствените мощности на електроенергия се намират под шапката на Министерството на енергетиката, работим за минимизиране на този ефект“, отбеляза служебният министър на енергетиката.

Още от Built.bg:  Ще успее ли Макрон да преодолее още една криза?

Владимир Малинов съобщи още, че е имал среща с ръководствата на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ „Козлодуй“. „Това, за което имам уверение, е, че на база допълнителен анализ, който ще извършат те, в понеделник ще подадат ново заявление със значително по-нисък процент за увеличение на цената, която ще бъде изискана от АЕЦ „Козлодуй“ в микса на регулирания пазар“, каза той.

„Имаме и други източници и механизми, но нека оставим колегите от КЕВР да свършат своята работа, да направят анализа, тъй като все по-голям дял в цената за битовите клиенти би следвало да заемат и възобновяемите източници. Цената, която наблюдаваме в момента на пазара на енергията, произведена от възобновяеми източници, е достатъчно атрактивна. Мисля, че увеличението на цената може да бъде минимално, в рамките на инфлационните процеси“, обясни Владимир Малинов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам