Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министърът на икономиката: Бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси

Снимки: БТА

България е с едно от най-енергоемките и въглеродно интензивни производства, отбеляза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на форум и посочи, че фактор за това са и мините, като близо 40 на сто от енергията, която произвеждаме, е от въглищни централи.

Ситуацията се променя не само, защото сме поели конкретни ангажименти – бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси, заяви министърът по време на тридневния форум “Зелена седмица 2023” (“Green Week 2023”) за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, организиран от dir.bg, и 3E News.

Той изтъкна, че по време на работата му като изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) през последната година и половина е станало известно, че сто процента от приоритетните инвеститори са имали нужда от алтернативни източници на енергия. Според министъра производствените мощности, които сега има страната, е много вероятно през следващите години, а дори и преди 2038 г., да не бъдат конкурентни.

Компаниите си поставят много амбициозни цели и държавата трябва да подготви законодателната рамка, за да могат те да постигнат целите си, но трябва и да се използват всички възможни ресурси за осигуряване на плавен преход към нови енергийни ресурси, и да се подсигури конкурентоспособността на бизнеса, каза министърът.

В момента България разполага с различни ресурси, но някои от тях са сериозно забавени, каза Богданов. Той посочи необходимостта от наваксване по Плана за справедлив преход и изтъкна, че ако да края на тази година страната ни не разработи териториалните планове за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник, ще загуби над 860 млн. евро – средства, насочени за създаване на подходяща инфраструктура, за да може бизнесът и държавата да постигат целите си за декарбонизация.

Още от Built.bg:  Цената на природния газ в Европа достигна най-високото си равнище от над три месеца
Богдан Богданов, министър на икономиката

Министърът посочи също, че към момента Фондът за солидарност не функционира правилно. Европа се забави с реакцията си и ние трябва да положим всички усилия да наваксаме, и България да заеме своето място в структурирането на такъв фонд, каза Богданов.

Според министъра трябва да се помисли и за ресурсите по Плана за възстановяване и устойчивост. Той напомни, че 5,7 млрд. лева са отделени по линия на декарбонизация, кръгова и нисковъглеродна икономика. България се забави значително и този процес трябва да се рестартира, и ние трябва да наваксаме, за да не загубим регионалното си предимство като нетен износител на електроенергия, каза Богданов. Министърът изтъкна и необходимостта страната ни да започне да инвестира и в балансови мощности, което е заложено и по Плана, защото с нарастването на капацитетите на нови зелени мощности ще има необходимост от баланс. По думите на Богданов това е била и една от причините от БАИ да инициират включването на България в Европейския алианс за батерии.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам