Бюлетин

Министърът на регионалното развитие проверява забавени плащания към фирма, ремонтирала пътища в Северна България

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще провери забавени плащания към фирма, ремонтирала пътища в Северна България. Министърът на регионалното развитие проверява забавени плащания към фирма, ремонтирала пътища в Северна България(МРРБ).

Синдикатите и арх. Шишков обсъдиха проблема със средствата, които държавата дължи за изпълнени пътни ремонти на строителните фирми. Регионалният министър отбеляза, че без работещо Народно събрание е невъзможно да бъдат разплатени оставащите 50 процента от сумите.

“Съгласно решението на  предишния парламент бяха платени само половината от задълженията. Останалите арх. Иван Шишков ще се извършат след решение на Народното събрание и проверка на дейностите”, напомни арх. Шишков. Той коментира, че вероятно служебното правителство ще направи свои предложения по темата. “За съжаление, строителните фирми нямат вина, виновна е държавата, която е възлагала строителството по този безхаберен начин. В момента целият строителен бранш е потърпевш от безобразното възлагане на ремонтите”, подчерта още арх. Шишков.

Днес служебното правителство реши предстоящата за изграждане автомагистрала “Русе – Велико Търново” да се обяви за обект с национално значение, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Министърът коментира след това пред журналисти, че трябва “бавно и методично” да се ликвидира 10-годишния хаос в строителството на пътищата.

Иван Шишков, снимка: БТА

На срещата на министър Шишков със синдикалните организации, от “Автомагистрали – Черно море” АД алармираха, че заради неразбирателства между фирмата по строителен надзор и възложителя, компанията не може да получи средствата си за вече реализирани и готови обекти.

“Работим по въпроса и за увеличаване на заплатите на служителите на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Предстоят ни разговори с Министерството на финансите и смятам, че скоро ще имаме положително решение по казуса”. Това посочи министър Шишков, след като председателят на Синдикат “Пътно дело” към КНСБ Малина Кованджиева, постави темата с ниските възнаграждения в системата на АПИ. Тя алармира, че пътни инженери и експерти работят за заплати от 1100 – 1200 лв., които са крайно недостатъчни. Министърът отбеляза, че има вариант след преструктуриране на бюджета на МРРБ да се намери ресурс за повишение на заплатите.

Още от Built.bg:  Шишков: Незаконно строителство на 4 и 5 лот може да се обяви за търпимо, за да продължи изграждането на „Хемус“
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам