Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министърът Шишков очаква да бъде намерено общо решение за регламентиране на възложеното незаконно строителство

До края на следващата седмица браншови организации от строителния сектор трябва да дадат своите предложения за решаване на казуса с възложеното от държавата и общините незаконно строителство на обекти. Това стана известно на проведена днес среща по инициатива на служебния министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, съобщиха от ведомството. В нея участваха представители на Камара на строителите в България, на Българска браншова камара “Пътища”, на Камара на архитектите в България, на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти и на Националната асоциация на строителните предприемачи.

“Има инфраструктурни обекти в държавата, които са незаконни. Не искам да политизирам. Този дебат не можем да го затворим, защото обектите стават все повече”, каза министър Шишков пред участващите в срещата. И предложи да бъде въведен принципът за търпимост, като бъде регламентирана обща процедура по узаконяване на обектите и въвеждането им в експлоатация.

Част от този проблем е, че имаме изключително тежка и тромава система като законодателство, която ни създава проблеми. В огромната си част е заради невъзможността на държавата да си извади навреме строителни книжа и да завърши определени строежи.

Той бе категоричен, че ще бъдат направени актове за констатиране на незаконното строителство, но вече изграденото няма да бъде премахнато.

Снимка: МРРБ

Министърът изрази очакване да бъде намерено общо решение и механизъм за регламентиране на това строителство, което ще облекчи пътния бранш и ще даде възможност за разплащане на средствата към него за обекти, които представляват незаконно строителство.

Представителите на браншовите организации подкрепиха предложението на министъра за решаване на проблема, предвид че обектите се ползват от всички, и се ангажираха да представят в срок предложенията си за решаване на казуса. Те коментираха също, че е необходимо облекчаване на законодателството, регламентиращо строителния процес. И посочиха, че тежките административни норми са една от причините за  възникналия проблем.

Още от Built.bg:  Към момента на територията на страната няма активни пожари

Министър Шишков заяви, че административната тежест върху възложителите е голяма и допълни, че е готов да коментира всички варианти и предложения, като те бъдат разгледани отделно, за да може проблемът с незаконните инфраструктурни обекти да бъде решен приоритетно.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам