Бюлетин

Минната дирекция в Перник вече е национална ценност

Общинският съвет в Перник единодушно подкрепи искане на кмета Станислав Владимиров Общината да участва в публичния търг за продажба на Минната дирекция в града, обявен от Националната агенция за приходите (НАП). Знаковото за Перник здание е обявено за продан заради дългове на настоящия му собственик “Мини открит въгледобив” ЕАД.

От отворено писмо на областния управител Людмил Веселинов, което бе прочетено пред Общинския съвет, стана ясно, че Минната дирекция в Перник вече е национална ценност. Според Веселинов в спешен порядък, само за ден в Специализирания експертен съвет по опазване на недвижимите културни ценности е променен статутът на сградата в недвижима културна ценност с национално значение. Това се случи благодарение на светкавичната реакция на министъра на културата професор Велислав Минеков и на директора на Националния  институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров, обясни областният управител.

Снимка: wikipedia.org

Общинските съветници смятат, че е необходимо Министерски съвет да отпусне целеви средства на Община Перник за участие в търга и така да поправи направената от държавата грешка през 2004 г. с предоставянето на най-голямата емблема на града в частни ръце.

Община Перник няма средства и не е редно да взема кредит от над 7 млн. лв., за да отстрани една несправедливост, допусната от държавата, заяви общинският съветник Денислав Захариев.

Минната дирекция е построена през 1932 година по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на сградата е в неокласически стил, вътре се наблюдава влияние от ранна готика. Тя попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност “Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник”.

Още от Built.bg:  RWE планира да инвестираа 55 милиарда евро в проекти по целия свят

В Перник тече подписка срещу продажбата на Минната дирекция с искане собствеността на сградата да бъде прехвърлена на държавата или на Общината, която досега е подкрепена от близо 10 000 души.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам