Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Мистерия обвива затварянето на “Окото на Дубай” – най-голямото виенско колело в света

Източник: БТА/Снимка: wikipedia.org

Високо 250 метра – почти двойно повече от Лондонското око, “Окото на Дубай” (Ain Dubai) е най-голямото виенско колело в света. Гигантското съоръжение обаче спря да се върти без никакво официално обяснение, поддържайки жива обвиващата го мистерия, предаде Франс прес.

Кръглата му форма и светлинните ефекти продължават да го отличават в джунглата от огромни стъклени кули на богатото емирство в Персийския залив, в сърцето на изкуствен остров, наречен Блууотърс (Bluewaters) – дом на туристически атракции, шикозни ресторанти и луксозни апартаменти.

Отворено през 2021 г., “Окото на Дубай” спира да работи през март 2022 г. заради “дейности по подобряването” според официалния уебсайт, който многократно е обявявал, че затварянето на съоръжението се удължава. Датата на повторното отваряне ще бъде обявена “своевременно” с нови “вълнуващи предложения” за посетителите, обещава сайтът.

Засега вратите остават затворени, мястото е пусто, не се виждат нито продавачи на билети, нито опашки от туристи.

На въпрос защо виенското колело не работи, отправен от посетител от Египет, охраната отговаря с мълчание.

Бедното на петрол емирство изгради богатството и известността си, инвестирайки в луксозен туризъм и разигравайки охотно картата на заблудата за величие с най-високата кула в света – Бурдж Халифа, най-голямото шоу с фонтани, един от най-големите търговски центрове – Дубай Мол.

Властите редовно съобщават за бляскави проекти. Когато обаче става въпрос за нещо негативно, рядко се правят официални съобщения.

Окото на Дубай, снимка: wikipedia.org

Групата, която управлява “Окото на Дубай”, собствениците и партньорите също запазват мълчание по въпроса със затварянето на атракциона.

Междувременно сайтът му продължава да възхвалява “уникалното преживяване” и “величествената гледка” към небостъргачите на Дубай.

Още от Built.bg:  Германия ще инвестира над 16 млрд. евро в жп инфратсруктура през тази година

Гигантското колело, построено с помощта на “двата най-големи крана в света”, е направено от около 11 200 тона стомана – с 33 процента повече от количеството, използвано за Айфеловата кула в Париж.

Липсата на официални обяснения кара хората, работещи на Блууотърс около “Окото на Дубай”, да се впускат в слухове и спекулации, вариращи от пукнатина във вътрешността на машината до хипотезата, че има опасност изкуственият остров да потъне под тежестта на виенското колело.

Сервитьор, работещ в местен ресторант и пожелал анонимност, споделя, че когато “окото на Дубай” се върти, се чува шум, сякаш нещо се чупи вътре. “Хората говорят, че колелото тежи повече от самия остров”, казва той.

Когато работи, колелото с 48 кабини с общ капацитет от 1750 души прави едно завъртане за около 38 минути. Цените на билетите в зависимост от избраната класа варират между 100 и 4700 дирхама (приблизително между 25 и 1200 евро).

“Всичко, което ни беше казано, беше, че става въпрос за технически проблем”, разказва местен търговец, също пожелал анонимност. “Миналата година казаха, че колелото ще бъде отворено отново за зимата, а сега отново казват същото. Когато не работи, не печелим много пари, защото когато се въртеше, имаше повече хора”, допълва той.

“Окото на Дубай”, подобно на кулата Бурдж Халифа, е проектирано като атракция, която да генерира приходи от посетители, събития и реклама.

Според официалните данни през 2022 г. емирството е посрещнало 14 милиона туристи.

Анализатори отбелязват, че какъвто и да е проблемът с “Окото на Дубай”, не изглежда, че местните власти имат решение.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам