Бюлетин

Могат ли отпадъците да се превърнат в предимство за нашите градове

Френският институт в България организира поредица от конференции-дискусии “Могат ли отпадъците да се превърнат в предимство за нашите градове”. Те са посветени на един от основните екологични проблеми на нашите градове – отпадъците.

Отношението към тях, използването и рециклирането им, но също и способността ни да ограничаваме отпадъците или да ги разглеждаме като ресурс и богатство, поставят под въпрос способността ни да живеем в общност.  Ще успеем ли да се справим с тези предизвикателства?

Иновациите съществуват, но те твърде често остават неразбрани. Френският институт в България дава глас на изследователи, неправителствени организации и местни експерти, за да се обнови перспективата и да се даде отговор на предизвикателствата като се представят иновативни подходи в тази област. Built.bg е медиен партньор на събитието.

Входът в свободен, а за по-добра комуникация е осигурен и превод от/на френски/български. , на 10 ноември от 12:00 до 14:00 ч. (местно време)

На 10-ти ноември, четвъртък, от 12:00 до 14:00 ч., започва онлайн конференция: „Кръговатата икономика: илюзия или необходимост? За участие в  онлайн събитието може да посетите този линк  в платформата ZOOM.

Често възприемани като проблем и разход, отпадъците са източник на решения за кръговата икономика в бъдеще. Дискусията ще се съсредоточи върху ролята на участниците, неангажирани пряко в политическия процес: какво могат да направят компаниите, НПО и гражданите, за да преминат към икономика на рециклиране, оползотворяване и кръгова икономика?

На тази среща ще бъде направен преглед на постигнатото от няколко европейски държави с примери от Франция, България, Полша и Румъния.

Елен Мишо, доцент по управление на околната среда във Висшето училище „АgroParisTech“, ще представи темата за отговорността на производителите във веригата на кръговата икономика.

Елен Мишо

Виржини Литъл ще представи ползите от кръговата икономика с примери от Полша. Виржини е консултант по устойчиво развитие, тя е сред основателите на първото изложение за нулеви отпадъци в Полша, което се се провежда за 8 път, и организира множество обучения за възрастни и деца по теми, свързани с опазването на околната среда.

Дамиен Тиери ще представи иновативни дейности за възстановяване и повторна употреба на компютри, в сътрудничество с НПО и компании. Той е изпълнителен директор на Ateliere Fara Frontiere. Работил е в частния сектор във Франция, Обединеното кралство и Румъния, като е придобил опит в областта на корпоративните финанси, оптимизацията на производството и човешките ресурси.

Дамиен се присъединява към Ateliere Fără Frontiere, за да разработи трите работилници за кръгова икономика на организацията, в която хората в неравностойно положение получават индивидуалната подкрепа, от която се нуждаят, за да възвърнат контрола върху живота си и да се включат в пазара на труда.

Българското участие е Евгения Ташева – координатор „Нулеви отпадъци“ в екологично сдружение „За Земята“. Тя ще говори за предизвикателствата и предимствата на управлението на отпадъците в България.

Евгения Ташева

На 29-ти ноември, вторник, от 12:00 до 14:00 ч., в зала „Славейков” на Френския институт в България ще се проведе дискусия на тема „От управление на отпадъците до управление на ресурсите”.

Тази дискусия ще разгледа темата за политическите избори, необходими за излизането от разточителната икономика и преминаването към кръгова икономика. Въпросите ще се съсредоточат върху управлението на отпадъците в градовете: Как да ограничим отпадъците? Как да ги събираме разделно и рециклираме? Как тези действия могат или трябва да променят начина, по който управляваме публичните политики и нашите решения?

Участие ще вземат Фабрицио Макалия (Университет-град Тур), доцент по география, експерт местни политики за управление на отпадъците; Радосвета Кръстанова (Нов български университет), главен асистент по политически науки. Специалист в областта на история на екологичните движения в България, устойчивите градове и кръговата икономика. Ще присъства и представител на Асоциацията на еколозите от общините в България.

На 13-ти декември, вторник, от 12:00 до 13:00 ч., в зала „Славейков” на Френския институт в България очаквайте дискусия на тема „Отпадъци: дали вече не съществуват решения?

Тази дискусия ще се фокусира върху новите перспективи за рециклиране на отпадъците, благодарение на научните изследвания и технологичните иновации. Отпадъчното електрическо и електронно оборудване съдържа много подлежащи на рециклиране материали.

В настоящия контекст на изчерпване на природните ресурси, използването на тези отпадъци, които съдържат много пластмаса и редки метали, е от съществено значение за развитието на кръгова икономика, която позволява опазването на околната среда и здравето на хората.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам