Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Могат ли отпадъците да се превърнат в предимство за нашите градове

Френският институт в България организира поредица от конференции-дискусии “Могат ли отпадъците да се превърнат в предимство за нашите градове”. Те са посветени на един от основните екологични проблеми на нашите градове – отпадъците.

Отношението към тях, използването и рециклирането им, но също и способността ни да ограничаваме отпадъците или да ги разглеждаме като ресурс и богатство, поставят под въпрос способността ни да живеем в общност.  Ще успеем ли да се справим с тези предизвикателства?

Иновациите съществуват, но те твърде често остават неразбрани. Френският институт в България дава глас на изследователи, неправителствени организации и местни експерти, за да се обнови перспективата и да се даде отговор на предизвикателствата като се представят иновативни подходи в тази област. Built.bg е медиен партньор на събитието.

Входът в свободен, а за по-добра комуникация е осигурен и превод от/на френски/български. , на 10 ноември от 12:00 до 14:00 ч. (местно време)

На 10-ти ноември, четвъртък, от 12:00 до 14:00 ч., започва онлайн конференция: „Кръговатата икономика: илюзия или необходимост? За участие в  онлайн събитието може да посетите този линк  в платформата ZOOM.

Често възприемани като проблем и разход, отпадъците са източник на решения за кръговата икономика в бъдеще. Дискусията ще се съсредоточи върху ролята на участниците, неангажирани пряко в политическия процес: какво могат да направят компаниите, НПО и гражданите, за да преминат към икономика на рециклиране, оползотворяване и кръгова икономика?

На тази среща ще бъде направен преглед на постигнатото от няколко европейски държави с примери от Франция, България, Полша и Румъния.

Елен Мишо, доцент по управление на околната среда във Висшето училище „АgroParisTech“, ще представи темата за отговорността на производителите във веригата на кръговата икономика.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет
Елен Мишо

Виржини Литъл ще представи ползите от кръговата икономика с примери от Полша. Виржини е консултант по устойчиво развитие, тя е сред основателите на първото изложение за нулеви отпадъци в Полша, което се се провежда за 8 път, и организира множество обучения за възрастни и деца по теми, свързани с опазването на околната среда.

Дамиен Тиери ще представи иновативни дейности за възстановяване и повторна употреба на компютри, в сътрудничество с НПО и компании. Той е изпълнителен директор на Ateliere Fara Frontiere. Работил е в частния сектор във Франция, Обединеното кралство и Румъния, като е придобил опит в областта на корпоративните финанси, оптимизацията на производството и човешките ресурси.

Дамиен се присъединява към Ateliere Fără Frontiere, за да разработи трите работилници за кръгова икономика на организацията, в която хората в неравностойно положение получават индивидуалната подкрепа, от която се нуждаят, за да възвърнат контрола върху живота си и да се включат в пазара на труда.

Българското участие е Евгения Ташева – координатор „Нулеви отпадъци“ в екологично сдружение „За Земята“. Тя ще говори за предизвикателствата и предимствата на управлението на отпадъците в България.

Евгения Ташева

На 29-ти ноември, вторник, от 12:00 до 14:00 ч., в зала „Славейков” на Френския институт в България ще се проведе дискусия на тема „От управление на отпадъците до управление на ресурсите”.

Тази дискусия ще разгледа темата за политическите избори, необходими за излизането от разточителната икономика и преминаването към кръгова икономика. Въпросите ще се съсредоточат върху управлението на отпадъците в градовете: Как да ограничим отпадъците? Как да ги събираме разделно и рециклираме? Как тези действия могат или трябва да променят начина, по който управляваме публичните политики и нашите решения?

Още от Built.bg:  Марк Рюте бе избран генерален секретар на НАТО

Участие ще вземат Фабрицио Макалия (Университет-град Тур), доцент по география, експерт местни политики за управление на отпадъците; Радосвета Кръстанова (Нов български университет), главен асистент по политически науки. Специалист в областта на история на екологичните движения в България, устойчивите градове и кръговата икономика. Ще присъства и представител на Асоциацията на еколозите от общините в България.

На 13-ти декември, вторник, от 12:00 до 13:00 ч., в зала „Славейков” на Френския институт в България очаквайте дискусия на тема „Отпадъци: дали вече не съществуват решения?

Тази дискусия ще се фокусира върху новите перспективи за рециклиране на отпадъците, благодарение на научните изследвания и технологичните иновации. Отпадъчното електрическо и електронно оборудване съдържа много подлежащи на рециклиране материали.

В настоящия контекст на изчерпване на природните ресурси, използването на тези отпадъци, които съдържат много пластмаса и редки метали, е от съществено значение за развитието на кръгова икономика, която позволява опазването на околната среда и здравето на хората.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам