Бюлетин

Морските къмпинги отчитат ръст в броя на туристите до края на юли

Морските къмпинги отчитат ръст в броя на туристите до края на юли, в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Асоциацията на къмпингите в България, но без да дава статистическа информация.

При къмпингите във вътрешността на страната сезонът върви на ниво, сходно на това от 2021 г., а на места малко по-слабо. Възможно обяснение за това е, че докато по крайбрежието къмпингите са до голяма степен еднотипни, то във вътрешността те са много различни по вид, капацитет и локация. Някои от тях традиционно посрещат основно чужди туристи, а тази година техният брой изглежда ще се окаже по-малък, посочват от асоциацията.

Нейните междинни за сезона данни показват интересна картина относно националността на туристите по къмпингите у нас. На морето основно българи почиват на палатка, каравана и кемпер. След тях, с голяма разлика по брой, се нареждат туристите от Германия, Чехия, Румъния и Полша.

Във вътрешността на страната националността на гостите по къмпингите е доста по-разнородна. Има къмпинг зони, в които българите далеч не са първи по брой, за сметка на пътуващи туристи от Германия и Нидерландия. Сред най-честите посетители на къмпинги във вътрешността на страната тази година се нареждат и гражданите на Белгия, Румъния, Полша, Франция, Великобритания, Словакия и други.

За много от къмпингите в България изминалата 2021-а година беше рекордна по брой туристи. Това се дължеше от една страна на трудностите за пътуване зад граница заради ковид ограниченията, а от друга – на нарасналия интерес към този вид почивка. Предварителните очаквания за настоящата година са били за ръст на чуждите туристи, но несигурността, която войната в Украйна породи и високите цени на горивата оказват негативно влияние. Къмпинг туризмът е в огромна степен индивидуален туризъм на колела и горивото е един от основните разходи за практикуването му, посочват още от асоциацията.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев - новият кмет на София: Довчера бяхме политически опоненти, днес сме от една старна

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам