Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Мостове и пътища в Сърбия – блокирани заради антиправителствен протест

Снимки: BTA/AP

Сблъсъци избухнаха днес в Сърбия между полицията и антиправителствени демонстранти, които блокираха пътища и мостове в знак на протест срещу нови закони, които според тях защитават интересите на чуждестранни инвеститори в ущърб на околната среда, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Стотици хора се събраха в столицата Белград, в северния град Нови Сад и на други места и блокираха основни пътища и мостове за един час в рамките на “предупредителна блокада”. Те обещаха нови протести, ако законите за отчуждаване на частна собственост и за референдуми не бъдат оттеглени.

Бяха разположени полицейски кордони, за да попречат на демонстрантите да стигнат до мостовете, което доведе до сблъсъци. Полицейски хеликоптери прелитаха в небето. Протестиращите успяха да спрат движението на ключов мост в Белград и на няколко централни улици.

Организаторите на демонстрациите посочиха, че няколко души са били задържани. Полицията предупреди по-рано, че блокадите на мостове са незаконни.

Няколко групи за защита на околната среда и организации на гражданското общество са разгневени от решението на властите да намалят прага за референдуми и да позволят бързо отчуждаване на частна собственост, когато това касае обществения интерес.

Активистите казват, че това ще отвори пътя пред чуждестранните инвеститори да заобикалят общественото недоволство към проекти, като например опита на компанията Рио Тинто да разработва литиева мина в Западна Сърбия.

Сръбските власти отхвърлят обвиненията и посочват, че новите закони са необходими заради инфраструктурните проекти. За мината на Рио Тинто ще бъде организиран референдум.

Темата за екологията напоследък привлече общественото внимание, след като местни активисти обвиниха популисткото правителство, че позволява унищожаване на природата срещу печалба. Експерти предупредиха, че планираната литиева мина ще унищожи земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия.

Още от Built.bg:  Климатичните промени са причина за 26 дни екстремни горещини по целия свят в рамките на година

След десетилетия на небрежност Сърбия се сблъсква сега с екологични проблеми като замърсяване на въздуха и водата, лошо управление на отпадъците и други. Страната е кандидатка за членство в ЕС, но до момента е направено малко по въпросите на екологията, отбелязва АП.

По време на блокадата протестиращите надуваха свирки и скандираха “Не даваме Сърбия”. Огромни колони от автомобили и други превозни средства се оформиха на много места, тъй като демонстрантите пропускаха само линейки.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам