Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Мостът, който Дони построи, за да свърже българите по света и у нас

Автор: Радка Петкова, Built.bg

Дони и Момчил, Дони и Нети, Дони и Acoustic Beatles Project, Дони и Фондацията … и Дони. Виждали сме Добрин Векилов – Дони в различни проекти през последните 30 години, всеки път все по-различен, по-загадъчен и по-нов. Той успява да преобразява музиката така, както успява да преобрази и себе си.

През последните 9 години, Дони активно работи с „Фондацията“ – изключителен опит да се вдъхне нов живот на едни от най-добрите български песни. Заедно с него, в това приключение участват още Кирил Маричков, Славчо Николов от Б.Т.Р., Иван Лечев и факирът на барабаните – Венко Поромански.

Фондацията в Сидни, снимка: личен архив
Фондацията в Сингапур, снимка: личен архив

За тези 9 години, Фондацията успя да обиколи света, като по този начин успя да зарадва многобройната българска публика зад граница. Днес, наяве, е новият солов албум на Дони, който изглежда силно повлиян от всичко, което той и колегите му от Фондацията са усетили, чули и запомнили по време на чуждестранните си турнета.

Фондацията до река Мисисипи, Минеаполис, снимка: личен архив

Съвсем наскоро излезе „Емигрантски“ – последният самостоятелен албум на Дони, който във всяка своя нотка, всеки куплет или строфа звучи като стъпало от своеобразен мост между българите у дома и онези българи, потърсили щастието зад граница. Какво е посланието в музиката, попитахме самият Дони:

Дони: Албумът е разказ, макар и не линеен, за разделите, от гледна точка и на емигранта и на останалият тук. Най-логичното заглавие е точно това. Доброто музикално, а и текстово послание е отвъд нотите и думите. Надявам се и моето, да е такова.

Може ли да сравним музиката с мост, който успява да свързва българите по целия свят?

Още от Built.bg:  Денят на българската просвета и култура: „Книжовното богатство на София“

Дони: Може да я наречем и мост, но и невидима кръвоносна система, която свързва всички нас, по целия свят.

“Емигрантски“ е интересно съчетание между автентичен фолклор и симфоничен оркестър. Поради спецификата на симфоничната музика, малцина дръзнат да ползват именно нея в съчетание с друг стил, особено фолклорен. Попитахме Дони защо и как успя да се реши на това предизвикателство:

Дони: Никога не съм имал проблем с експериментите, стига да се самоубедя в интереса си към дадена тема. В този смисъл съм безстрашен.

В клипа към пилотната песен „Емигрантска“ виждаме толкова много българчета, за които разбираме, че живеят на различни места по целия свят.

Дони: Поради многото турнета, навсякъде по света, добих познанства, а и приятелства с много българи по местата, където изнасяхме концерти и представления. Когато ми дойде идеята, се обадих на много от тях и те ми помогнаха да я реализирам.

В свят, изграден от най-модерните технологии във всяка сфера, но и с богата и изключително интересна история, попитахме Дони кое е мястото, на което би се свръщал отново и отново:

Дони: Всъщност навсякъде бих се връщал. Харесвам особено много Хавай, Япония, Корея, Австралия и Нова Зеландия, Израел, САЩ, Кипър, Шотландия, Испания… май ще изброя всички. От местата, в които съм бил не по работа, бих се връщал безкрай пъти в Индия, Непал, Тибет и Бутан.

Дони в Непал, снимка: личен архив

А кое е мястото в света, което те е впечатлило като градска среда и архитектура?

Дони: Определено Бутан. Там е раят за художниците и дърворезбарите, защото почти всяка къща е произведение на изкуството. Харесвам и чистотата на архитектурата, в Япония.

Дони и Теодосий Спасов в Катманду, снимка: личен архив

Винаги съм се чудила човек, който успява да гради култура с помощта на музиката, която създава, да издига мостове между публиките по целия свят, който така лесно ползва нотите, дали някога е строил, буквално, с двете си ръце. Дони сподели, че не е, но се доверява на професионалистите. Затова нямаше как да не го попитаме как изглежда градът на неговите мечти. Дони бе лаконичен, но изключително точен:

Още от Built.bg:  Денят на българската просвета и култура: „Книжовното богатство на София“

 Дони: С много зеленина. водни площи и без автомобили. Май описах село.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам