Бюлетин

Може да се наложи да бъдат заменени големи участъци от повредените “Северен поток 1 и 2”

Големи участъци от повредените два тръбопровода “Северен поток 1 и 2” може да се наложи да бъдат заменени, докато Русия планира да увеличи износа на газ за Европа през Черно море и Турция. Това е заявил Алексей Милер, главен изпълнителен директор на руския газов гигант “Газпром”, пред Първи канал на руската държавна телевизия, предаде Ройтерс.

Газопроводите “Северен поток-1” и “Северен поток-2”, които бяха построени, за да транспортират газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, бяха повредени след подводни експлозии миналия месец, изпускайки голямо количество синьо гориво в морето.

Към момента се води разследване на инцидентите. Русия го окачестви като “акт на международен тероризъм”, обвинявайки за него Запада, докато Европейският съюз каза, че експлозиите представляват “саботаж”.

И двата тръбопровода, простиращи се на повече от 1000 км (620 мили) по дъното на морето, не са функционирали по време на взривовете.

Според експертите, за да се възстанови работата на съоръжението след такъв терористичен акт, е необходимо да се отрежат много големи участъци от засегнатите тръби, и всъщност да се построят нови участъци върху тях, е казал Милър пред руската телевизия.

“За да се възстанови целостта (на някоя от тръбите, част от газопроводите – бел. р.), тръбата тръбата да се повдигне. И разбирате, едно е, когато тръбата е празна, и друго, когато е пълна с морска вода”, обясни директорът на “Газпром”.

В сряда, 12 октомври, Милър съобщи, че ремонтът на повредените съоръжения на “Северен поток” ще отнеме повече от една година, припомня Ройтерс.

Газов хъб в Турция

По-рано през седмицата руският президент Владимир Путин посочи Турция като най-добрия маршрут за пренасочване на доставките на газ към Европейския съюз. Там той предложи да се създаде газов хъб.

Още от Built.bg:  Акад. Николай Денков и министър Радев ще инспектират съоръженията по интерконектора България-Сърбия
Ердоган и Путин, снимка: AP

Милър е коментирал предложението на Путин, като информира, че Москва ще започне “конкретни” преговори по темата с Анкара през следващата седмица. Той също така е добавил, че Русия може да увеличи газовите доставки за Турция, чрез изграждането на нови тръбопроводи успоредно на действащия в момента “Турски поток” – по дъното на Черно море. Проектната документация вече е изготвена, е добавил ръководителят на “Газпром”.

По думите му доставките през Черно море може да достигнат 63 милиарда кубични метра на година. За сравнение капацитетът за пренос на всеки от двата газопровода “Северен поток” е 55 милиарда кубични метра, а капацитет на “Турски поток” възлиза на 31,5 милиарда кубични метра.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам